Skoči do sadržaja

Europska komisija objavila je nazive visokoškolskih ustanova iz cijele Europe koje će biti dio prvih saveza „europskih sveučilišta“, a među 114 visokih učilišta našla su se i dva hrvatska – Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zadru.

Od 54 zaprimljene prijave odabrano je 17 europskih sveučilišta koja uključuju 114 visokih učilišta iz 24 države članice na temelju procjene koju je provelo 26 neovisnih vanjskih stručnjaka, uključujući rektore, profesore i istraživače koje je imenovala Europska komisija. 

Savezi će unaprijediti kvalitetu i atraktivnost europskog visokog obrazovanja i pojačati suradnju između institucija, njihovih studenata i osoblja. Inicijativa je osmišljena kako bi značajno ojačala mobilnost studenata i osoblja te potaknula kvalitetu i konkurentnost europskog visokog obrazovanja.

Ukupno, proračun do 85 milijuna eura dostupan je za prvih 17 „europskih sveučilišta“. Ovaj prvi poziv – zajedno s drugim koji se očekuje ove jeseni – testirat će različite modele za provedbu novog koncepta europskih sveučilišta i njegov potencijal za poticanje visokog obrazovanja.

University of Zadar