Skoči do sadržaja
Studij.hr naziv je nove stranice koju je pokrenula Agencija za znanost i visoko obrazovanje s ciljem informiranja učenika, studenata te djelatnika visokih učilišta o upisima na visoka učilišta te studijskim programima koji postoje u Republici Hrvatskoj.

Studij.hr na jednom mjestu okuplja mnoštvo informacija relevantnih za prijavu i upis na sve studijske programe u Republici Hrvatskoj s osobitim naglaskom na informacije vezane za funkcioniranje Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta (NISpVU), kojemu se pristupa preko internetske stranice www.postani-student.hr, a putem koje se od ove školske godine vrši prijava ispita državne mature te prijava za upis na studijske programe visokih učilišta.

Studij.hr je, između ostalog zamišljen kao stranica koja će budućim studentima pomoći u planiranju njihovih budućih karijera i to kroz  aplikaciju koja pruža uvid u usporedbu studijskih programa koji su dostupni u Republici Hrvatskoj. Osim navedenog, www.studij.hr donosi kalendar s rokovima svih važnih datuma vezanih za državnu maturu i prijave za upis na studijske programe, najčešća pitanja i odgovori vezano za polaganje ispita državne mature i prijave za upis na studijske programe, zatim opis detaljnog postupka prijave na državnu maturu i studijske programe kroz NISpVU, kao i postupak prijave za posebne grupe kandidata (npr. invalidi, djeca branitelja).

Stupanjem na snagu Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, Agencija za znanost i visoko obrazovanje obvezala se pružati informacije o uvjetima upisa na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj te objedinjavati podatke o ispunjavanju uvjeta za upis pristupnika na visoka učilišta na temelju kojih visoka učilišta upisuju studente na studijske programe. Uz internetsku stranicu www.postani-student.hr te brošuru ‘Državna matura 2009./2010. i prijave za upis na studijske programe’, koju je Agencija za znanost i visoko obrazovanje priredila u suradnji s Ministarstvom znanosti obrazovanja i športa te Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, internetska stranica www.studij.hr pokrenuta je prvenstveno zato da informacije učini dostupnijima i protočnijima, kako budućim studentima, tako i cjelokupnoj javnosti.

Datum objave: 16. prosinca 2009. godine