Skoči do sadržaja

U travnju 2002. godine osnovana je Zajednica visokih škola, s ciljem promicanja zajedničkih interesa visokih škola, kao i uklapanja stručnih studija u Hrvatskoj u trendove i standarde razvoja sličnih studija u Europi, uz osiguravanje mogućnosti uzajamne mobilnosti studenata i međusobnog priznavanja stručnog statusa.

Sjedište Zajednice bilo je u Visokoj zdravstvenoj školi u Zagrebu, koja je tada brojala deset članica visokih škola. U travnju 2002. godine na sjednici skupštine ovjerava se statut Zajednice visokih škola i veleučilišta u RH. U listopadu 2003. godine sukladno novom Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Zajednica mijenja ime u Vijeće veleučilišta i visokih škola.

Stupanjem na snagu novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, 22. listopada 2022. godine, Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske mijenja ime u Zbor veleučilišta Republike Hrvatske.

Funkciju prvog predsjednika Vijeća obnašao je prof. dr. sc. Mladen Havelka, dekan Zdravstvenog veleučilišta.

Zbor danas broji trideset i jednog člana, predsjednik je izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, dekan Veleučišta Edward Bernays.