Skoči do sadržaja

Dana 6. i 7. studenog održan je službeni Bologna seminar Employability: The Employers’ Perspective and its Implications u čijem je fokusu bila zapošljivost studenata po završetku svakog od tri bolonjska ciklusa (baccalaureus, magistar i doktor) iz perspektive potencijalnih poslodavaca.

Nakon povedenog istraživanja Radna grupa za praćenje bolonjskog sustava zamijetila je da u zemljama koje su nedavno uvele sustav od tri ciklusa visokog obrazovanja postoji problem zapošljavanja diplomanata prvog ciklusa visokoškolskog obrazovanja. U svrhu rasprave o njihovoj zapošljivosti u javnom i privatnom sektoru organiziran je ovaj seminar čiji je cilj bio podići svijest o vrijednosti kvalifikacije baccalaureusa, kao i analiza dobrih praksi suradnje poslodavaca i sveučilišta.

Budući da je isto istraživanje pokazalo da je problem prvenstveno u nedovoljnoj svijesti poslodavaca o novoj strukturi kvalifikacija, te koje potrebe, nedoumice i očekivanja oni imaju naspram nositelja diplome prvog ciklusa (baccalaureusa), glavni cilj seminara bio je potaknuti suradnju i dijalog između poslodavaca i visokoškolskih institucija na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te uspostavljanje uzajamnog povjerenja, što je bitan preduvjet za suradnju i prihvaćanje nositelja diplome prve  razine visokog obrazovanja (baccalaureusa).

Kroz niz predavanja, radionica i rasprava o temama predstavljenih od strane poslodavaca, predstavnika  visokih učilišta, studenata, znanstvenika i državnih službenika iz cijele Europe raspravljalo se o načinima poboljšanja zapošljivosti diplomanata, posebice baccalaureusa te o poboljšanju suradnje poslodavaca i visokih učilišta kako bi se što bolje suočili s izazovima koje pred njih stavlja društvo znanja.