Skoči do sadržaja

Povodom svjetske proslave Tjedna međunarodnog obrazovanja od 16.  do 20. studenoga 2009. godine Institut za razvoj obrazovanja i novoosnovana Hrvatsko-američka zaklada za obrazovanje i izobrazbu organiziraju „Info dane o studiranju u SAD-u“ putem kojih će promicati važnost međunarodnog obrazovanja i akademske mobilnosti.

Tijekom Info dana posjetitelji će moći saznati više o SAD-u kao odredištu za studij te o novoj stipendiji za diplomski  studij u SAD-u „Fellowship for the Future“, koju dodjeljuje Hrvatsko-američka zaklada za obrazovanje. Više informacija o Info danima o studiranju u SAD-u i Tjednu međunarodnog obrazovanja dostupno je na internetskim stranicama www.iro.hr

Globalni trendovi pokazuju da akademska mobilnost studenata u svijetu dramatično raste – 2006. godine više od 2,9 milijuna studenata studiralo je izvan svoje zemlje što u usporedbi s 1,9 milijuna u 2000. godini predstavlja porast od 54,5 posto. SAD je svjetski lider u znanosti i visokom obrazovanju i privlači 20 posto svih međunarodnih studenata u svijetu te je tako u SAD-u u akademskoj godini 2008./09. studiralo čak 671.616 međunarodnih studenata.

Prošle akademske godine na visokim učilištima u SAD-u studiralo je 617 hrvatskih državljana, što je porast od 2,5 posto u odnosu na godinu prije. Među prvih pet američkih sveučilišta koja su imala najveći broj hrvatskih studenata su prestižna sveučilišta poput Harvard University, gdje je u akademskoj godini 2008./09. studiralo čak 10 studenata iz Hrvatske, zatim Columbia University te University of California – Berkeley. Najpopularnije države za hrvatske studente bile su New York, Kalifornija i Teksas, a najtraženije područje studija Business and Management

„Info dani o studiranju u SAD-u“ će se održati 17. i 19. studenog 2009. godine u prostorijama Instituta za razvoj obrazovanja u Preradovićevoj 33/1 u Zagrebu.

Ulaz na sva događanja je slobodan uz obavezne predbilježbe za prezentacije putem e-maila na iro@iro.hr.

Datum objave: 16. studenog 2009. godine