Skoči do sadržaja
Dana 09. lipnja 2008. na Sljemenu je održana radionica o novom načinu financiranja znanstvenih novaka i znanstvenih projekata u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Nacionalnog vijeća za znanost RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Nacionalne zaklade za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj RH.

Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek otvorila je predavanja i raspravu uvodnim govorom. Kroz dva dijela radionice prof. dr. sc. Krešimir Pavelić, predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost, prof. dr. sc. Pero Lučin, predsjednik Uprave Nacionalne zaklade za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj RH, prof. dr. sc. Melita Kovačević prorektorica za znanost Zagrebačkog sveučilišta, državni tajnik za znanost u Upravi za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, državni tajnik za visoko školstvo u Upravi za visoko školstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs i ravnatelj Uprave za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Hrvoje Meštrić predstavili su novosti i prijedloge za provođenje novog sustava financiranja znanstvenih novaka i znanstvenih projekata. Radionici je prisustvovalo oko stotinjak predstavnika akademske zajednice (ravnatelji, dekani, prodekani i rektori) iz svih znanstvenih područja te predstavnici gospodarstva, znanstvenih novaka i sindikata.

Nakon izlaganja povela se duga i konstruktivna rasprava u kojoj su doneseni sljedeći zaključci:

  • Instituti i sveučilišta trebaju donjeti jasnu znanstvenu misiju.
  • Potrebno je donijeti 3 do 4 nacionalna prioriteta za znanost u RH.
  • Potrebno je strateški i s više sredstava financirati najkonkurentnije znanstvene projekte, dok bi ostatak znanstvenog tijela aplicirao na sredstva za cjelokupno financiranje “lump sum”, koja bi se unutar donesene misije instituta ili sveučilišta raspoređivala znanstvenicima (za tzv. hladni pogon). Time bi se broj znanstvenih projekata i novaka na njima iskristalizirao u ozbiljna istraživanja i izbjegla inflacija projekata.
  • Nužno je oformiti ured za kontrolu i nadziranje provođenja znanstvenih projekata.
  • Potrebno je izjednačiti novake na institutima i fakultetima, odrediti normu sati sudjelovanja u nastavi i rok u kojem je potrebno da doktoriraju.
  • Povećati broj mentora te provesti evaluaciju njihovog rada.
  • Sve to potrebno je definirati novim zakonom o znanosti i visokom obrazovanju

Prezentacija: Pavelić – Novaci i projekti

Slike s radionice:

slika1

slika2

slika3

slika4

slika5

slika6

slika7

slika8

slika9

Datum objave: 10. lipnja 2008.g.