Skoči do sadržaja

Institut za razvoj obrazovanja osnovao je jedinstvenu zakladu za stipendiranje temeljenu na partnerstvu između hrvatske i američke vlade, akademske zajednice, gospodarstva i organizacija civilnog društva.

Hrvatsko-američka zaklada za obrazovanje i izobrazbu pokrenuta je s ciljem da potakne razmjenu znanja i vještina između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država putem programa stipendiranja značajnih za društveni i gospodarski napredak Hrvatske. Ovu jedinstvenu Zakladu službeno su otvorili Nj.E. James B. Foley, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u RH i prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, državni  tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH, u srijedu, 04.11.2009. u American Corner-u u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Na otvorenju Zaklada je ponosno predstavila svoj prvi program stipendiranja „Stipendija za budućnost“ (Fellowship for the Future) putem kojeg će dodjeljivati pune stipendije hrvatskim državljanima za diplomski (Master) studij u SAD-u u područjima studija značajnima za društveni i gospodarski razvoj Hrvatske. Prvi natječaj za stipendije je službeno otvoren s danom 04.11.2009., a prijave za stipendije se primaju do 11.12.2009. godine.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je osnivač Zaklade, a Zaklada je rezultat suradnje IRO-a s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u RH. Više informacija o Zakladi i prvom programu stipendiranja dostupno je na službenoj internetskoj stranici Zaklade: www.haz.iro.hr.

U ključnim strateškim dokumentima Republike Hrvatske navodi se potreba za povećanjem broja visokoobrazovanih građana, posebice u specijaliziranim i interdisciplinarnim područjima studija kako bi se omogućio brži društveni i gospodarski razvoj Hrvatske. SAD je svjetski lider u znanosti i visokom obrazovanju te privlači 20% svih međunarodnih studenata u svijetu. Pokretanje Hrvatsko-američke zaklade značajno će doprinijeti razvoju potrebnih ljudskih potencijala u Hrvatskoj jer će svojim programom stipendiranja omogućiti dodatno usavršavanje vrhunskih stručnjaka u ključnim područjima važnima za razvoj Hrvatske, a koji će po povratku u Hrvatsku stečena znanja iskoristiti za brži napredak društva i gospodarstva.

Zaklada će dodjelom stipendija za studij u SAD-u dodatno ojačati akademsku mobilnost između Hrvatske i SAD-a. Globalni trendovi pokazuju da akademska mobilnost studenata u svijetu dramatično raste – 2006. godine više od 2,9 milijuna studenata studiralo je izvan svoje zemlje što u usporedbi s 1,9 milijuna u 2000. godini predstavlja porast od 54,5%. U akademskoj godini 2007./08. na visokoškolskim ustanovama u SAD-u studiralo je 602 hrvatskih državljana. Među prvih pet američkih sveučilišta koja su imala najveći broj hrvatskih studenta su prestižna sveučilišta poput Harvard University, gdje je u akademskoj godini 2007./08. studiralo čak 12 studenata iz Hrvatske, zatim New York University, Columbia University, University of California – Berkeley te Yale Universtity. 

Datum objave: 4.studenoga 2009. godine