Skoči do sadržaja
Na  Sveučilište Sapienza u Rimu je od 15. do 17. studenoga 2007. godine održan 2. Forum o osiguranju kvalitete u Europi pod nazivom „Implementacija i korištenje osiguranja kvalitete: strategija i praksa“.

Slijedom uspjeha 1. Europskog foruma za osiguranje kvalitete (QAF) održanog u Munchenu u 2006. godini, 2. Forum, utemeljen od strane Socrates programa te u organizaciji European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA), European Students’ Union (ESU), European University Association (EUA) i European Association of Institutions in Higher Education (EURASHE), za zadatak je postavio istražiti napredak u implementaciji „Standarda i smjernica za osiguranje kvalitete na Europskom prostoru visokog obrazovanja“ unutar visokoobrazovnih sustava, odnosno agencija zaduženih za rad na osiguranju kvalitete u visokom obrazovanju. Cilj Foruma bio je postizanje zajedničkog razumijevanja načina za daljnji razvoj europske dimenzije osiguranja kvalitete, odnosno istražiti načine implementacije postupka vanjskog i unutarnjeg osiguranja kvalitete te ishode tih postupaka.

Težište rasprava je tijekom Foruma postavljeno na mogućnosti i okvire za konkretno djelovanje, odnosno na razmjenu primjera i iskustava u provedbi različitih vrednovanja.

Europsko područje vioskog obrazovanja istraživano je tijekom Foruma kao smjernica za pomoć u implementaciji postupka, osobito u svjetlu zaključaka postignitih na Ministarskoj konferenciji u Londonu, u svibnju 2007. godine.

Konkretni ciljevi Foruma bili su:

  • shvatiti kako implementirati „Standarde i smjernice za osiguranje kvalitete na Europskom prostoru visokog obrazovanja“
  • analizirati  faktore uspjeha i prepreke za implementaciju
  • razumijeti implikacije koje donosi implementacija te istražiti utjecaj i nenamjerene posljedice koje može prouzročiti implementacija
  • diskutirati specifične sredstva (studentska evaluacija, implementacija ishoda učenja, pregleda ahecnija za osiguranje kvalitete)
  • istražiti neke od principa  „Standarda i smjernica za osiguranje kvalitete na Europskom prostoru visokog obrazovanja“ koji se mogu postaviti kao temeljni

Agencija za znanost i visoko obrazovanje sudjelovala je na Foruma sa tri svoje predstavnice koje su aktivno participirale u radionicama održanim tijekom Foruma te ostvarile mnogobrojne kontakte s kolegama iz različitih europskih agencija koje rade na razvoju sustava kvalitete u visokom obrazovanju u svojim državama.

Dodatne informacije te prezentacije s 2. Foruma dostupne su na QAF website.

Datum objave: 26. studenoga 2007. godine