Skoči do sadržaja

Na  Sveučilištu u Vilniusu  održan je od 23. do 26. kolovoza 2009. godine 31. EAIR (European Higher Education Society) Forum pod nazivom Fighting for Harmony na kojem je sudjelovao i predstavnik Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Cilj ovogodišnjeg EAIR Foruma bio je ujediniti akademsku zajednicu – studente, nastavnike i cjelokupni sustav – u zajedničkom intelektulanom izazovu: boriti se za bolju budućnost visokog obrazovanja.

Područje viokog obrazovanja postalo je, osobito u Europi, mnogo kompleksnije jer se geopolitička karta odražava na promijenjene kontekste u kojima djeluju naša visoka učilišta. Diljem Europe, svaučilišta i druge instituicije u sustavu visokog obrazovanja dijele neizmjernu količinu izazova – kao i mogućnosti – u zajedništvu sa svim kolegama diljem svijeta.

„Trojstvo“ glavnih aktera u akademskom okružju – studenata, nastavnika i društva, iako ponekad koristeći različite puteve, neizostavno stremi prema istim širim ciljevima.
Općeniti cilj „dobre borbe“ u visokom obrazovanju svakako bi trebao biti uspostava harmonije; harmonije koje znači jačanje i pojedinačnih visokih učilišta, ali i drugih javnih i državnih institucija koje djeluju u sustavu visokog obrazovanja – ministarstava, agencija i drugih pridruženih tijela unutar 
Europskog prostora visokog obrazovanja.

Tijekom 3 dana Foruma održane su sljedeće tematske sesije:
1. Kultura kvalitete – pogled izvan postojećih modela,
2. Gdje obitava snaga upravljanja?
3. Vodstvo i upravljanje,
4. Primjena rezultata istraživanja na obrazovanje studenata koji dolaze iz nepovoljnijeg socijalnog i ekonomskog okružja,
5. Kormilarenje džunglom spoznajnih paradigmi,
6. Upravljanje istraživanjem u visokom obrazovanju,
7. Bermudski trokut implementacije Bolonjskog sustava obrazovanja,
8. Etika u visokom obrazovanju.

Više informacija o 31. EAIR Forumu na http://www.eair.nl/forum/vilnius/welcome.asp

Datum objave: 28. kolovoza 2009. godine