Skoči do sadržaja

Projekt ‘Daljnji razvoj Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira (HKO)’, kojemu je cilj osigurati neprekidno poboljšavanje obrazovnog sustava u Hrvatskoj u skladu s potrebama tržišta rada na nacionalnoj i europskoj razini, predstavljen je 16. ožujka 2010. godine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Agencija za znanost i visoko obrazovanje uključena je u navedeni projekt te sudjeluje u radu Povjerenstva za izradu HKO kao i Radne skupine za izradu HKO.

Vrijednost projekta je oko 1,5 milijuna eura, a financira se iz programa Europske unije za Hrvatsku, IPA komponenta IV – Razvoj ljudskih potencijala. Počeo je 18. siječnja ove godine, a trebao bi biti završen 18. lipnja iduće godine.

Voditeljica projektnog tima je Agnes Wollschlaeger, stručnjak za Europski kvalifikacijski okvir (EKO), koji djeluje kao sredstvo za bolje razumijevanje nacionalnih kvalifikacijskih okvira u državama članicama EU, omogućavajući mobilnost, zapošljivost i cjeloživotno učenje učenika, studenata i radne snage.

Želimir Janjić, državni tajnik Ministarstva, rekao je da taj projekt podupire HKO, koji povezuje sve dijelove kvalifikacijskog sustava Republike Hrvatske te pruža temelj za jasnoću, prohodnost, stjecanje i kvalitetu kvalifikacija, pazeći na interese pojedinca i društva. Kao zadaću Ministarstva u tome izdvojio je osiguranje materijalnih uvjeta i kompetentnog ljudskog potencijala. Unatoč krizi, obrazovanje i znanost i dalje su prioritet Vlade RH, a održivost započetih procesa ne dovode se u pitanje, dodao je.

Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje, podsjetio je da je to prva provedba projekta IPA-e u nadležnosti Agencije, za što su, ocijenio je, izabrani kvalitetni stručnjaci.
Predstavljajući program IPA, Christina Anne Tkalec, voditeljica Odsjeka za javno nadmetanje i provedbu ugovora Agencije, rekla je kako je riječ o instrumentu predpristupne pomoći zemljama kandidatima te potencijalnim kandidatima za Europsku uniju.

IPA je stvoren kao fleksibilni instrument od pet komponenti, s ciljem pomoći u izgradnji institucija i vladavine prava, ljudskih prava, uključujući i temeljna prava, prava manjina, jednakost spolova i nediskriminaciju, administrativne i ekonomske reforme, ekonomski i društveni razvoj, pomirenje i rekonstrukciju te regionalnu i prekograničnu suradnju.(Hina)

Datum objave: 16. ožujka 2010. godine