Skoči do sadržaja

Dana 29., 30. i 31. svibnja 2007. godine u hotelu Palace u Zagrebu na Strossmayerovom trgu br. 10 održali su se, u organizaciji tima tehničke pomoći CARDS 2003 i Agencije za znanost i visoko obrazovanje, jednodnevni seminar o vanjskom osiguranju kvalitete ustanova visokog obrazovanja.

Seminari su organizirani u sklopu projekta CARDS 2003 Jačanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje u njezinoj ulozi osiguranja kvalitete te razvoj pratećeg informacijskog sustava koji je započeo u rujnu 2006. godine i trajat će 18 mjeseci.

Glavni su ciljevi projekta

o jačanje uloge Agencije za znanost i visoko obrazovanje u području osiguranja kvalitete na visokoobrazovnim ustanovama,

o uspostava nacionalne mreže osiguranja kvalitete i

o izgradnja informacijskog sustava koji će podržavati proces osiguranja kvalitete u hrvatskoj akademskoj zajednici.

Projekt u potpunosti financira Europska unija u iznosu od € 600.000, a provodi ga međunarodni konzorcij tvrtki GOPA Consultants iz Njemačke i Nobium d.o.o. iz Hrvatske.

Tema seminara vezana je na vanjske sustave i postupke osiguranja kvalitete na ustanovama visokog obrazovanja. Standardi za unutarnje vrednovanje, koji su bili tema prvog seminara projekta CARDS 2003, predstavljaju vrijednu polaznu osnovu za proces vanjskog vrednovanja institucija. Na ovom seminaru bit će predstavljeni različiti aspekti procesa vanjskog vrednovanja, od europskih standarda i smjernica (ESG), preko pregleda vanjskog vrednovanja sustava osiguranja kvalitete visokih učilišta u europskim zemljama i posebno u Republici Hrvatskoj, zatim uloge Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje i Agencije za znanost i visoko obrazovanje u tom procesu, do praktičkih iskustva hrvatskih visokoškolskih institucija, koje su bile uključene u različite oblike vanjskog vrednovanja prema različitim standardima i postupcima.

U sklopu aktivnosti na CARDS 2003 projektu predviđen je niz od šest seminara iz područja upravljanja kvalitetom u visokom obrazovanju namijenjen djelatnicima visokoškolskih ustanova – nositeljima osiguranja kvalitete.

Ciljevi ovih seminara su upoznavanje s različitim vidovima osiguranja kvalitete u visokom obrazovanju i uspostavljanje nacionalne mreže za osiguravanje kvalitete komunikacijom i suradnjom sudionika seminara i razmjenom iskustava, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

U šest seminara obradit će se teme:

• vanjskog i unutarnjeg vrednovanja ustanova,
• dizajna visokoškolskog kurikuluma i evaluacije programa,
• osiguravanje kvalitete nastavnika i ocenjivanja studenata,
• vođenje programa, njihovo praćenje i evaluacija i
• strateško planiranje in razvoj institucija.

Datum objave: 01. lipnja 2007.