Skoči do sadržaja

U organizaciji Centre for Parliamentary Studies u Brusselesu je 29. lipnja 2010. g. održan seminar pod nazivom Universities Challenged: Better Higher Education through a Better Ranking System in Europe na kojemu su sudjelovali predstavnici velikog broja europskih sveučilišta što potvrđuje činjenicu da ova tema privlači veliku pozornost akademske zajednice. Na seminaru je sudjelovala i predstavnica Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Cilj održanog seminara bio je upoznati sudionike s novim europskim inicijativama za osnaživanje transparentnosti u visokom obrazovanju. U okviru prezentacije EU Feasibility study on Design and Testing of Multi-Dimensional Global Ranking dr. Robin van IJperen, generalni direktor za obrazovanje i kulturu Europske komisije predstavio je inicijative podržane od strane EU među kojima su Mapping diversity of university profiles (www.u-map.eu) i Feasibility study on design and testing of a multi-dimensional global ranking (www.u-multirank.eu). Dodatna pojašnjenja navedenih inicijativa iznio je prof. dr. Frans van Vught, neovisni ekspert za područje visokog obrazovanja, u okviru svoje prezentacije Mapping and Ranking: New Higher Education Transparency Tools.

Posebnu pozornost privuklo je izlaganje g. Simona Pratta, projektnog menagera za institucionalno istraživanje, Thomson Reuters, koji je u okviru svoje prezentacije Global Institutional profiles Project predstavio projekt prikupljanja svih relevantnih podataka koji provodi institucija Thomson Reuters, a na temelju kojih će Times Higher Education (http://www.timeshighereducation.co.uk/story.asp?sectioncode=26&storycode=408908&navcode=105) u jesen 2010. g. objaviti svoje godišnje rangiranje svjetskih sveučilišta prema novoj, unaprjeđenoj metodologiji. Times Higher Education i Thomson Reuters pripremaju i zajedničku konferenciju Building a world class University koja će se održati 30. rujna 2010. g. u Londonu.

Datum objave: 16. kolovoza 2010. godine