Skoči do sadržaja
Predstavnice Nacionalnog ENIC/NARIC ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje sudjelovale su na službenom Bologna seminaru  “New challenges in recognition: recognition of prior learning and recognition of European degrees outside” koji se  25. i 26. siječnja 2007. godine u organizaciji Vijeća Europe i Republike Latvije, održao u Rigi.

Riga_detalj (Custom).jpgTema seminara bila je pravna podloga sustava za priznavanje neformalnog i informalnog obrazovanja, kao i cjeloživotnog obrazovanja, metodologija i ciljevi sustava priznavanja, odgovornost nadležnih inistucija i ostalih sudionika u postupku priznavanja te su naposlijetku prezentirani primjeri dobre prakse iz cijelog svijeta.

Seminar je, uz prigodne riječi dobrodošlice, otvorila ministrica obrazovanja i znanosti Republike Latvije, gospođa Baiba Rivža.
Prvi dan seminara bio je posvećen pravnoj podlozi, metodologiji te ciljevima sustava u postupku priznavanja neformalnog i informalnog učenja, kao i cjeloživotnom obrazovanju koje je prezentirano kroz primjere Belgije (Stephan Neetens, Belgija), Francuske (Michel Feutrie, Francuska), Estonije (Aune Valk, Estonija) te zemalja izvan Europe (Yves Beaudin, Canada).
Dva izlaganja bila su posvećena temi “Bolonjski proces i svijet”. Prikaz odnosa Europe i Sjeverne Amerike u postupku priznavanja dao je Stephen Hunt (USA), dok je Nina GustafssonAberg (The National Unions of Students in Europe – ESIB) dala prikaz odnosa Europe i ostalih zemalja svijeta u postupku priznavanja iz perspektive studenata u kojem je upozorila na niz poteškoća s kojima se studenti susreću u spomenutom postupku.

Drugi dan seminara bio je posvećen panel diskusiji s Yves Beaudin (Canada) i Birger Hedriks, (predsjednik Bologna Folow-up grupe), Frances Kelly (New Zealand), Liliana Simionescu (UNESCO), Berndt Wächter (Academic Cooperation Association) kojoj je predsjedavao Sjur, Bergan (Vijeće Europe) na temu  priznavanja “Bolonjskih kvalifikacija” izvan Europe.
U posljednjem izlaganju seminara je Andrejs Rauhvargers (Latvija) dao prikaz nacionalnog plana Letonije za poboljšanje postupka priznavanja.