Skoči do sadržaja

Predstavnice Nacionalnog ENIC/NARIC ureda, Agencija za znanost i visoko obrazovanje, su u periodu od 7. do 11. srpnja 2008. godine posjetile austrijsko Federalno ministarstvo za znanost i istraživanje (Bundesministerium für Wissenschaft und Forschung) i austrijski ENIC NARIC centar (ENIC NARIC AUSTRIA) koji djeluje u okviru navedenog ministarstva, kao i tri visokoškolske obrazovne institucije koje djeluju u sustavu visokog obrazovanja (Diplomatische Akademie Wien, Fachhochschule Wiener Neustadt, Wirtschaftsuniversität Wien).

U okviru studijskog posjeta organiziran je i sastanak s predstavnicima različitih reguliranih profesija u Republici Austriji s ciljem da se razmjene iskustva u području priznavanja profesionalnih kvalifikacija u vezi sa zahtjevima Direktive 2005/36/EZ Europskoga Parlamenta i Vijeća od 7. rujna 2005. godine o priznavanju stručnih kvalifikacija.

Primaran cilj studijskog posjeta jest doprinijeti institucionalnom razvoju Agencije za znanost i visoko obrazovanje, odnosno Nacionalnog ENIC/NARIC ureda, kao institucije koja je u okviru svojih nadležnosti zadužena za pružanje informacija o visokom školstvu, kako nacionalnom tako i inozemnom, te akademskoj mobilnosti i priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

U okviru studijskog posjeta razmijenjene su informacije o priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija te o visokoškolskom sustavu Republike Austrije, kao i način implementacije zahtjeva „Direktive 2005/36/EZ Europskoga Parlamenta i Vijeća od 7. rujna 2005. godine o priznavanju stručnih kvalifikacija” u Republici Austriji. Također, posjet je za cilj imao i uspostavljanje čvršće suradnje s austrijskim institucijama u visokom obrazovanju, osobito s austrijskim ENIC NARIC centrom koji je, jednako kao i hrvatski ENIC ured, dio ENIC/NARIC mreže (Europske mreže nacionalnih izvještajnih centara o akademskoj pokretljivosti i priznavanju).

Studijski posjet financiran je od strane Ureda za tehničku pomoć i razmjenu informacija Opće uprave za proširenje EU (TAIEX).

Datum objave: 16.7.2008.