Skoči do sadržaja

Prema istraživanju koje je provela Deutsche Studentenwerk (DSW), osnovana od strane njemačkog Federalnog ministarstva za obrazovanje i istraživanje, broj njemačkih studenata koji odlaze na studiranje u inozemstvo udvostručio se u periodu od 2000. do 2008. godine, s 52.200 na 102.000 studenata.

Istraživanje DSW-a pokazuje da su njemački studenti mnogo mobilniji od njihovih ostalih europskih kolega. U isto vrijeme, još je veći porast studentske populacije koja iz inozemstva dolazi studirati u Njemačku. Tako je u 11 godina zabilježen porast od oko 250 posto, kada govorimo o strancima koji dolaze na studij u Njemačku.

Od ukupnog broja njemačke studentske populacija, koja iznosi oko dva milijuna studenata, njih 15 posto posjetilo je neku stranu zemlju u svrhu raznih oblika obrazovanja – bilo studiranja, praktične izobrazbe, učenja jezika, itd.

Za odlazak na studij među njemačkim studentima najpopularnije su zemlje Španjolska, Francuska i Velika Britanija, dok se, kada je u pitanju praktična izobrazba i vježbenički staž, studenti najčešće odlučuju za SAD, Veliku Britaniju ili Francusku.

Istraživanje također pokazuje da su u Njemačkoj mobilnije žene od muškaraca te da na odluku o odlasku na studij u inozemstvo snažno utječe socijalni status. Više od polovice ukupne populacije mobilnih studenata troškove studiranja u inozemstvu snose sami radeći honorarne poslove, dok 30 posto prima vladine stipendije. Oko tri četvrtine mobilnih studenata ima i financijsku podršku roditelja.

Cjeloviti tekst pročitajte ovdje.