Skoči do sadržaja

Službene mrežne stranice Nacionalnog Europass centra Hrvatska (NEC Hrvatska), koji je sastavni dio Agencije za mobilnost i programe Europske unije, pokrenute su na domeni www.europass.hr .

Nacionalni Europass centar Hrvatska formalno je osnovan 1. siječnja 2011. godine kad je Republika Hrvatska započela s punopravnim sudjelovanjem u Programu za cjeloživotno učenje. Inicijativa Europass, koja čini okosnicu svih aktivnosti  u nacionalnim centrima, jest portfelj od pet dokumenata (Europass životopis, Europass jezična putovnica, Europass dopunska isprava o studiju, Europass dodatak svjedodžbi i Europass mobilnost) namijenjen europskim građanima da stečene vještine i kvalifikacije predstave na jasan i lako usporediv način. Europass dokumenti koji uvelike pridonose transparentnosti kvalifikacija i sposobnosti smatraju se vrlo važnim sredstvom za postizanje osobnih i profesionalnih ciljeva, a posebno su korisni pojedincima koje zanima stalan ili privremeni rad u inozemstvu, stručno usavršavanje ili stjecanje novih akademskih iskustava. Međutim, Europass dokumenti ne pružaju mnoštvo prednosti samo osobama koje traže posao ili se žele dodatno školovati, već i poslodavcima koji, služeći se njima, dobivaju uvid u znanja, vještine i sposobnosti potencijalnih zaposlenika na jednostavan, pregledan i razumljiv način.

Europass  inicijativa u praksi provodi jedno od temeljnih načela Europske unije: pravo građana na slobodu kretanja u cijeloj Europi.

Prema statističkim podacima objavljenima na internetskim stranicama Europskoga centra za razvoj strukovnog obrazovanja (CEDEFOP), samo od siječnja do svibnja ove godine ukupno 61.491 posjetitelj iz Hrvatske pregledao je stranice ove ustanove vezane za inicijativu Europass. Europass životopis i Europass jezičnu putovnicu u istom je razdoblju ispunilo 18.639 osoba na hrvatskom jeziku. Ovaj se dojmljiv niz korisnika Europass dokumenata nastavlja, stoga je ovo pravi trenutak da Nacionalni Europass centar Hrvatska dodatno potakne zanimanje velikog broja ljudi za ovu inicijativu. Pritom je pristup svim relevantnim informacijama uvelike olakšan pokretanjem mrežnih stranica ovoga Centra posvećenih portfelju dokumenata Europass.

Više informacija o Nacionalnom Europass centru Hrvatska moguće je pronaći na www.europass.hr . Više o Agenciji za mobilnost i programe Europske unije moguće je pronaći na www.mobilnost.hr .