Skoči do sadržaja

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) ocijenjena je najvišim ocjenama, čime je i na međunarodnoj razini potvrđena vjerodostojnost rada ove institucije, stoji u izvješću međunarodnog stručnog povjerenstva koje upravo ovih dana finalizira postupak stručnog vrednovanja rada AZVO-a.

U izvješću međunarodnih eksperata, koje je ovaj tjedan poslano Agenciji za znanost i visoko obrazovanje na očitovanje, stoji da AZVO zadovoljava sve standarde normirane na razini Europe kroz dokument Standardi i smjernice za osiguravanje kvalitete u europskom prostoru visokog obrazovanja.  Zahvaljujući izvrsnim ocjenama, Agenciji za znanost i visoko obrazovanje sada je otvoren put za ostvarivanje punopravnog članstva u Europskoj udruzi za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju  (ENQA-i), što će i službeno biti zatraženo na jesen ove godine.

U izvješću je osobito naglašena činjenica da je AZVO, iako mlada institucija u sustavu, u kratkom periodu iznimno uspješno izgradila pravnu, stručnu i administrativnu platformu za uspostavu sustava osiguravanja kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, pri čemu je osobito pohvaljen profesionalizam i znanje menadžmenta i djelatnika.

„Ovakva snažna međunarodna potvrda vjerodostojnosti rada AZVO-a zasigurno otvara i novu perspektivu za znanost i visoko obrazovanje u Republici Hrvatskoj. Očekujemo da će ova potvrda imati motivirajući učinak na cjelokupan sustav“, izjavila je prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica AZVO-a.

Međunarodno je povjerenstvo pod predsjedanjem profesora Seamusa Puirseila, bivšeg predsjednika irskog Vijeća za akreditaciju u visokom obrazovanju (HETAC) i bivšeg potpredsjednika Europske udruge za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA), u lipnju posjetilo AZVO te, pored Uprave i djelatnika, o njezinom radu razgovaralo s predstavnicima hrvatskih znanstvenih institucija i visokih učilišta, inozemnim i domaćim stručnjacima, predstavnicima gospodarstva, resornog ministarstva, Nacionalnih vijeća za znanost  i za visoko obrazovanje, Rektorskim zborom, studentima, itd.