Skoči do sadržaja

Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti, objavilo je u srijedu, 7. rujna 2011. godine, najnovije rezultate Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2011.-2012. Iz Izvješća je vidljivo da se hrvatsko visoko obrazovanje ističe kao potencijal naše konkurentnosti.

Nakon što je Hrvatska prošle godine zabilježila pad za pet mjesta u odnosu na 2009. godinu, nepovoljni je trend u 2011. godini zaustavljen. Ovogodišnji realni rast za jednu poziciju u odnosu na 2010. smješta Hrvatsku na 76. mjesto među 142 zemlje svijeta. Hrvatska je od 2002. godine, kada je prvi put uključena u ovo mjerenje, do danas bilježila oscilirajuće kretanje na ljestvici konkurentnosti koje karakterizira razdoblje realnog napretka od 2005. do 2007, a potom od 2008. do 2011. kontinuirano padanje.

Rezultati istraživanja temelje se na javno dostupnim statističkim pokazateljima kao i na perceptivnim podacima dobivenim kroz istraživanje mišljenja rukovoditelja tvrtki. Ove godine u istraživanje ih je bilo uključeno više od 14 000. Metodologija Svjetskog gospodarskog foruma temelji se na analizi 12 faktora konkurentnosti koji uključuju institucije, infrastrukturu, makroekonomsku stabilnost, zdravlje i osnovno obrazovanje, visoko obrazovanje, efikasnost tržišta rada, efikasnost tržišta roba, tehnološku spremnost, poslovnu sofisticiranost, inovativnost, veličinu tržišta i financijsko tržište.

Švicarska kao prvorangirana tj. najkonkurentnija zemlja na svijetu zadržala je vodstvo na ljestvici i ove godine, a slijede ju Singapur, Švedska, Finska i SAD. Nove članice EU imaju različite trendove. Slovenija, Slovačka i Rumunjska bilježe znatan pad, dok ostale zemlje uglavnom stagniraju.

Ovogodišnji rezultati Hrvatske kazuju da smo zabilježili značajniji pad u makroekonomskoj stabilnosti (70.) i inovativnosti (76.), te efikasnosti tržišta rada (116.) i roba (114.). I nadalje su zabrinjavajući nalazi kvalitete institucija (90.) u kojoj posebno značajno mjesto zauzima efikasnost javne uprave i sudstva. S druge strane, kao potencijal naše konkurentnosti ističu se tehnološka spremnost (38.), infrastruktura (39.), zdravlje i osnovno obrazovanje (48.) te visoko obrazovanje (56.).

Hrvatska se i ove godine nalazi u okruženju jugoistočne Europe – Crne Gore na 60. poziciji, Makedonije na 79. poziciji te Albanije koja je samo dva mjesta iza Hrvatske, na 78. poziciji.

Više informacija na www.weforum.org.

Prezentacija