Skoči do sadržaja

Predstavnice Agencije za znanost i visoko obrazovanje sudjelovale su kao gosti predavači na okruglom stolu „Priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u Republici Srbiji“, koji je organiziran u okviru projekta „Zagovaranje za politike priliva mozgova sa ciljem reintegracije visokokvalificiranih povratnika“, 25. listopada 2011. godine u Beogradu, Republika Srbija.

Teme sastanka bile su problemi u priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija za potrebe zapošljavanja u Republici Srbiji, odnosno prepreke s kojima se kandidati susreću u postupku nostrifikacije koji se provodi u Republici Srbiji, zatim pružanje smjernica za poboljšanje prakse priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija te usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s načelima Konvencije o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija u području Europe iz 1997. godine (tzv. Lisabonske konvencije), čija je namjera poticanje mobilnosti na način da se olakša priznavanje kvalifikacija, odnosno kako bi priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija poticalo mobilnost, a ne stvaralo zapreke za ostvarivanje prava građana.

U tu svrhu predstavnice Agencije održale su prezentaciju pod nazivom „Priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u Republici Hrvatskoj“ te su odgovarale na pitanja prisutnih na okruglom stolu.

Organizatori okruglog stola bili su Grupa 484 i Beogradski fond za političku izuzetnost.