Skoči do sadržaja

U organizaciji European Training Foundation (ETF), Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) i Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) u ponedjeljak, 5. prosinca 2011. godine u Kongresnom centru Hypo Expo XXI održana je jednodnevna radionica pod nazivom „Matching supply and demand of skills“, kojoj su prisustvovali i članovi Međuresornog radnog tijela za praćenje potreba tržišta rada.

S ciljem razmjene međunarodnih iskustava dobre prakse i jačanja suradnje između svih dionika na polju usklađivanja obrazovne ponude i potreba tržišta rada u Republici Hrvatskoj te s ciljem potpore radu Međuresornog radnog tijela za praćenje potreba tržišta rada, na radionici se raspravljalo o razvoju koherentnog strateškog pristupa kojim bi se osigurala bolja usklađenost između obrazovanja i potreba tržišta rada u RH.

Na radionici su prezentirana dva primjera dobre prakse iz Mađarske i Italije – „Presentation on Education and Graduate career tracking in Hungary“, koju je održala Zsuzsanna Veroszta iz mađarske organizacije Educatio Nonprofit Llc. te „Presentation on AlmaLaurea and Graduate survey in Italy – experience and methodological issues“, koju je prezentirao profesor Gilberto Antonelli iz talijanske organizacije AlmaLaurea.

Predsjednik Međuresornog radnog tijela za praćenje potreba tržišta rada prof. dr. sc. Željko Mrnjavac predstavio je svoj izvještaj sa studijskog putovanja u Budimpeštu u organizaciji Cedefopa, pod nazivom „The Bologna process and graduate career tracking system“, dok je dr. sc. Predrag Bejaković prezentirao istraživanje pod nazivom „Skills mismatches and anticipation of the future labour market needs: the Case of Croatia“.

Pored navedenog, na radionici se raspravljalo o postojećim bazama podataka i publikacijama vezanima za obrazovanje i tržište rada, koje redovito obrađuje i izdaje Državni zavod za statistiku, o mogućnostima financiranja iz europskih fondova te je predstavljen novi projekt Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Improving Lifelong Career Guidance and ICT Support in Croatia“.

Prezentacije sudionika radionice