Skoči do sadržaja

Sveučilište u Zagrebu i Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj u sklopu ciklusa predavanja “Hrvatska na pragu pristupanja Europskoj uniji” organiziraju javnu tribinu o hrvatskom istraživačkom i visokoobrazovnom sustavu u kontekstu procesa integracije u Europsku uniju.

Javna tribina održat će se u srijedu 18. siječnja 2012. u 17 sati. Uvodne govore održat će prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Željko Jovanović,  ministar znanosti, obrazovanja i sporta, i šef Delegacije EU u RH g. Paul Vandoren.

U nastavku su predviđena dva kratka izlaganja: Hrvatska znanost, obrazovanje i tehnologija na prekretnici Kako promovirati Hrvatsku kao malu zemlju ‘velikih umova’ prof. dr. sc. Saše Zelenike, pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta za znanost i tehnologiju, i Prijenos inovacija u gospodarstvo – primjer Ericsson Nikole Tesle mr. sc. Gordane Kovačević, predsjednice tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d.

Predstavnik Opće uprave Europske komisije za istraživanja i tehnologijski razvoj g. Alan Cross predstavit će mogućnosti i izazove za Hrvatsku u sklopu EU-ova Okvirnog programa za istraživanje ‘Horizon 2020’ (2014-2020), nakon čega će se govoriti o ulozi visokog obrazovanja, istraživanja i znanosti u suvremenom društvu i o poticajima Europske unije za povezivanje znanosti s gospodarskim sektorom radi ostvarivanja inovacija i konkurentnosti.