Skoči do sadržaja

L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i ove godine nastavili su s nagrađivanjem najuspješnijih mladih znanstvenica s područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja koje su u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije.

Ovom stipendijom već šestu godinu za redom L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO potiču mlade znanstvenice da nastave svoja istraživanja pri institucijama u Hrvatskoj te promiču njihova znanstvena istraživanja. Već odavno prepoznata je potreba da se mladim ženama dade poticaj da se dokažu kao vrhunske znanstvenice, koje demistificiraju znanstvena pitanja postavljena pred nas i na njih pokušavaju dati odgovore.

Ovogodišnje dobitnice su Cvijeta Jakobušić Brala (Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za fizikalnu kemiju), Martina Malnar (Institut Ruđer Bošković, Laboratorij za molekularnu neurofarmakologiju), Nikolina Novosel (Prirodoslovno matematički fakultet Sveučiliša u Zagrebu, Fizički odsjek) i Galja Pletikapić (Institut Ruđer Bošković, Laboratorij za bioelektrokemiju i oslikavanje površina). Mlade znanstvenice primile su stipendiju vrijednu 4 tisuća eura.

Odluku o najboljim među prijavljenim znanstvenicama donijelo je natječajno povjerenstvo u sastavu: akademik Zvonko Kusić (predsjednik), akademkinja Sibila Jelaska, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, akademkinja Vida Demarin, prof. dr. Helena Jasna Mencer, prof. dr. Ivan Vicković, dr.sc. Ivana Mrkonjić te dr. sc. Katica Biljaković.

„Ove godine na natječaj nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ prijavila se 31 kandidatkinja. Deset njih zasigurno je zaslužilo ovu stipendiju, no članovi natječajnog povjerenstva odlučili su se za četiri kandidatkinje čiji radovi donose najzanimljivija otkrića koja se mogu primijeniti u praksi“, naglašava akademik Zvonko Kusić, predsjednik natječajnog povjerenstva i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Nacionalni program stipendiranja mladih znanstvenica u Hrvatskoj je predstavljen u studenom 2006. godine, a provodi se u više od 50 zemalja diljem svijeta. Dio je međunarodnog projekta „For Women in Science“ koji se u suradnji L’ORÉAL-a i UNESCO-a provodi već više od deset godina.

„Partnerstvo s L’Orealom traje već šest godina tijekom kojih smo nagradili 22 znanstvenice. Iznimno smo ponosni na svaku od njih, a njihov daljnji razvoj pratimo u stopu. Najveće nam zadovoljstvo predstavljaju njihovi uspjesi te znamo da smo i mi ovom stipendijom doprinijeli tome“, ističe akademik Vladimir Marković, predsjednik Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Brigitte Streller, generalna direktorica L’Oreala ADRIA pak poručuje: „Ovim programom željeli smo istaknuti kako znanost treba žene. Danas smo sretni što možemo reći da je svijet prepoznao tu potrebu i kako žene stoje uz bok svojih muških kolega. Stipendija danas ima ulogu nagrade te poticaja za daljnji razvoj znanstvene karijere. Ove mlade znanstvenice su samosvjesne, snažne, hrabre i ustrajne, a kao takve i uzori mlađim generacijama. Upravo je to ono što L’Oreal želi poručiti mladim ženama – budite znatiželjne i ustrajne u tome da zadovoljite tu znatiželju, budite marljive i uspjesi će doći.“