Skoči do sadržaja

Europska komisija, Vijeće Europe i UNESCO prihvatili su kandidaturu Agencije za znanost i visoko obrazovanje za domaćina 20. po redu međunarodne godišnje konferencije ENIC i NARIC centara koja će se održati u lipnju 2013. godine.

Agencijin Nacionalni ENIC/NARIC ured – izvještajni centar o akademskoj pokretljivosti i priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija – dio je Europske mreže nacionalnih izvještajnih centara o akademskoj pokretljivosti i priznavanju unutar koje od svog osnutka 2005. godine aktivno sudjeluje u svim međunarodnim aktivnostima.
ENIC mrežu (European Network of National Information Centres on academic recognition and mobility) osnovalo je Vijeće Europe i UNESCO u svrhu akademske pokretljivosti i što kvalitetnije provedbe načela Konvencije o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija u području Europe (tzv. Lisabonska konvencija). Mrežu čine nacionalni informacijski centri država članica European Cultural Convention ili UNESCO Europe Region, a osnivači su im državna tijela.
NARIC mreža (National Academic Recognition Information Centres) osnovana je na inicijativu Europske komisije, u cilju unapređivanje akademskog priznavanja kvalifikacija u zemljama članicama Europske Unije, Europske ekonomske zajednice (European Economic Area, EEA) i pridruženih članica Centralne i Istočne Europe i Cipra. Cilj Mreže je poticanje akademske mobilnosti.

Centri koji su dio ENIC i NARIC mreže važni su sugovornici na europskoj, ali i svjetskoj razini kada je riječ o pitanjima vezanim uz razvoj visokog obrazovanja, zbog čega su i godišnje konferencije Mreže koje okupe predstavnike iz preko 60 zemalja svijeta uvijek važan i zanimljiv događaj koji plijeni pažnju stručne, ali i šire javnosti.
Stoga je odabir Agencije za domaćina, odnosno Hrvatske za mjesto održavanja konferencije Mreže u 2013. godini iznimno priznanje ne samo našoj Agenciji, već i hrvatskom sustavu visokog obrazovanja.