Skoči do sadržaja

Dana 14. lipnja 2012. godine, na Sveučilištu u Zagrebu održan je Okrugli stol o Nacrtu prijedloga zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO), na kojem je Agencija za znanost i visoko obrazovanje predstavila sustav osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju u kontekstu HKO-a. Okrugli stol bio je namijenjen predstavnicima akademske zajednice.

To je bio jedan u nizu okruglih stolova s dionicima u sustavu obrazovanja, sindikatima i predstavnicima poslodavaca koje, zbog što kvalitetnijeg  savjetovanja i otvorenog dijaloga sa zainteresiranom javnošću, a u cilju osiguranja kvalitete Zakona o HKO-u  i donošenja utemeljenih odluka o otvorenim pitanjima, organizira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Nacrt prijedloga zakona o HKO-u predstavlja nužan zakonski temelj na kojem će se uspostaviti primjena HKO-a, a od općeg je društvenog interesa jer omogućuje usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, pojedinca i društva u cijelosti. Pored toga, primjenom HKO-a nastavlja se reforma obrazovnog sustava u smislu stvaranja obrazovnih programa temeljenih na jasnim ishodima učenja, uspostavljaju se temelji za vrednovanje ishoda neformalnog i informalnog učenja te se osnažuje i dalje razvija sustav osiguravanja  kvalitete na svim razinama obrazovanja, za sve oblike učenja.

Javna rasprava o Nacrtu prijedloga zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru  otvorena je  6. lipnja 2012. godine i trajat će do 6. kolovoza 2012. godine. Cilj i svrha javne rasprave je prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti o Nacrtu prijedloga zakona o HKO-u.

Nacrt prijedloga zakona dostupan je na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Dnevni red: Okrugli stol o Nacrtu prijedloga zakona o HKO UNIZG