Skoči do sadržaja

Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje, prof. dr. sc. Jasmina Havranek, sudjelovala je u programu savjetovanja Instituta za javnu upravu, koje je pod nazivom „Jesu li Hrvatskoj potrebne agencije: Regulacija i privatizacija javnih službi na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini”, održano 16. studenoga 2012. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Prof. dr. sc. Jasmina Havranek tom je prigodom, prezentiravši rad Agencije za znanost i visoko obrazovanje, razmotrila neke od izazova s kojima se susreću agencije na putu postizanja svoje međunarodne prepoznatljivosti te udruživanja u srodne europske udruge i mreže.

Pri ostvarenju toga cilja, istaknula je prof. dr. sc. Havranek, Agencija za znanost i visoko obrazovanje suočila se s brojnim izazovima od kojih su neki proizašli i iz samog zakonodavnog okvira, a drugi su se odnosili na izazove vezane uz osiguravanje potrebnih resursa za rad, u što je bio uključen i čitav niz operativno-administrativnih otvorenih pitanja koja su se javljala u radu, posebice imajući u vidu uključenost inozemnih stručnjaka u postupke Agencije.

Prof. dr. sc. Havranek je istaknula kako iskustvo Agencije za znanost i visoko obrazovanje govori u prilog tome kako je u svladavanju početnih teškoća izuzetno važna aktivna uloga same agencije u osvještavanju nadležnih tijela o njezinoj poziciji u nacionalnom i međunarodnom kontekstu te jasna opredijeljenost tih tijela za neovisnošću rada agencije u resoru unutar kojega djeluje.

Cijelu prezentaciju prof. dr. sc. Jasmine Havranek pod nazivom “Agencije između europskih standarda i hrvatskih okolnosti“ pogledajte ovdje.

Program savjetovanja Instituta za javnu upravu