Skoči do sadržaja

Izvješće o provedbi Bolonjskog procesa pripremljeno je za Ministarsku konferenciju 2012. godine u Bukureštu. Riječ je o prvom dokumentu takve vrste od uspostave Europskog prostora visokog obrazovanja (European Higher Education Area – EHEA) 2010. godine.

Izvješće o provedbi Bolonjskog procesa donosi činjenice i analize dostignuća u provedbi Bolonjskog procesa na nacionalnim razinama do kraja 2011. godine. Izvješće se temelji na upitniku koji je poslan državnim vlastima te na statističkim dokazima koje su prikupile organizacije za prikupljanje i analiziranje podataka (Eurostat, EURYDICE i Eurostudent). Izvješće su pripremile navedene organizacije i Radna skupina za izvješće, a podržala ga je Europska skupina za praćenje provedbe Bolonjskog procesa (BFUG). Izvršni sažetak izvješća sadrži zaključke o iskustvu studiranja na području EHEA.

Ovo Izvješće donosi jasnu poruku o izazovima koji nas očekuju. Koristeći mjerodavne kvalitativne i kvantitativne informacije iz svake države, ovo Izvješće objedinjuje doprinose svih (prethodno zasebnih) organizacija koje prate razvoj i provođenje ciljeva Bolonjskog procesa (Eurydice, Eurostat, Eurostudent), a pod vodstvom Skupine za praćenje Bolonjskog procesa. Izvješće pruža komparativan pregled načina na koji se reforme visokog obrazovanja i modernizacija provode na nacionalnoj razini te predstavlja materijal koji će se koristiti u raspravama o visokom obrazovanju u cijeloj Europi.

Cjeloviti tekst izvješća pročitajte ovdje.