Skoči do sadržaja

Ulaganje u obrazovanje smanjilo se u osam od 25 država članica Europske unije koje su bile obuhvaćene Eurydice istraživanjemo efektima krize na proračune za obrazovanje od 2010. godine.

Rezovi sredstava veći od 5% uvedeni su u Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi i Portugalu, dok su Estonija, Poljska, Španjolska i Ujedinjeno kraljevstvo (Škotska) imale smanjenja od 1 – 5%. Međutim, pet država članica EU povećale su ulaganje u obrazovanje za više od 1%: Austrija, Danska, Luksemburg, Malta i Švedska te Njemačka zajednica u Belgiji. Njemačka i Nizozemska nisu dale podatke za razdoblje od 2010. godine.

To je zabrinjavajući nalaz novog, nedavno objavljenog izvješća Eurydice-a o učinku ekonomske krize na javno financiranje obrazovanja koje je analiziralo trendove u financiranju obrazovanja u 35 europskih regionalnih i državnih obrazovnih sustava u razdoblju od 2000. – 2012. godine. Analiza obuhvaća kretanja u financiranju obrazovanja od razine predškolskog do visokog obrazovanja i daje pregled glavnih trendova u sektoru obrazovanja odraslih u 31 europskoj državi.

Puni tekst izvješća uključuje informacije o:

•             ekonomskom kontekstu

•             stvarnim javnim rashodima i kretanju državnog proračuna vezanog za obrazovanje

•             trendovima u financiranju ljudskih resursa

•             državnim proračunima za obrazovnu infrastrukturu i sustave podrške

•             najnovijim trendovima u financiranju i promjenama državnih politika o financijskoj podršci za studente.

Istraživanje je dostupno na internetskim stranicama Eurydice na engleskom jeziku.