Skoči do sadržaja

Dana 18. travnja 2013. godine održan je, u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ive Josipovića, akademski seminar „Izvrsnost u obrazovanju: pokretač istraživanja i inovacija“ (Excellence in education: a motor for research and innovations).

Na akademskom seminaru održanom na Sveučilištu u Zagrebu, predavanja su održali eminentni predavače iz Izraela te predstavnici hrvatske akademske i istraživačke zajednice.

S posebnim zadovoljstvom smo, u ulozi jednog od predavača na seminaru, ugostili profesora Dana Shechtmana sa Sveučilišta Technion u Izraelu, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju 2011. godine. Pored profesora Shechtmana na seminaru su predavanja održali g. Arnon Ikan, ravnatelj Izraelskog centra za izvrsnost kroz obrazovanje, dr. Naomi Gafni, direktorica Odjela za istraživanje i razvoj pri Izraelskom državnom Institutu za testiranje i procjenu te dr. Eli Opper, bivši glavni znanstvenik izraelskog Ministarstva gospodarstva, tržišta i rada.

Osim uvaženih gostiju iz Izraela, na seminaru su izlagali i predstavnici hrvatske akademske i istraživačke zajednice – dr. sc. David Smith, pomoćnik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, doc. dr. sc. Toni Babarović s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dr. sc. Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja te dr. sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj Poslovno-inovacijske agencije Republike Hrvatske.

Cilj akademskog seminara bio je, na temelju dobre prakse iz izraelskog sustava obrazovanja te transfera tehnologija u gospodarstvo, kao i strateškog razvoja znanosti, otvoriti raspravu o daljnjem smjeru razvoja hrvatske znanosti i obrazovanja kao pokretača gospodarskog razvoja.

Prof. Shechtman je, između ostalog, govorio o važnosti tehnološkog poduzetništva, leadership-u, o važnosti kvalitete svih razina obrazovanja, uključujući temeljno i opće obrazovanje, ali i o važnom elementu koje prethodi svim reformama, a to je dobro strateško planiranje te jasno definiranje strateških aktivnosti koje će na nacionalnoj razini podupirati obrazovanje i znanstveno-tehnološko poduzetništvo.

Gospodin Ikan je predstavio izraelski model promocije izvrsnosti u obrazovanju na temelju iskustva Centra za izvrsnost kroz obrazovanje, koji više od 20 godina koristi inovativne obrazovne programe kojima potiče vodstvo (leadership), izvrsnost i javnu odgovornost, kako u Izraelu, tako i šire. Centar za izvrsnost kroz obrazovanje pruža međunarodno cijenjene programe za darovite i motivirane učenike na razini osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja u svim segmentima izraelske populacije.

Dr. Gafni je održala predavanje o 25-godišnjem iskustvu u primjeni prilagođenog računalnog testiranja pri upisu na institucije visokog obrazovanja u Izraelu, o reformama psihometrijskih ulaznih testova, o razvoju high stakes tests itd.

Dr. Opper se u svom predavanju bavio obrazovanjem i znanošću u službi razvoja inovacija i poduzetništva kao motorom rasta gospodarstva i ekonomije.

Ovaj je seminar bio prilika za razmjenu dobre prakse i otvaranje novih putova suradnje, s ciljem osnaživanja hrvatskog sustava znanosti, visokog obrazovanja te gospodarstva.

Zajednički zaključci i preporuke svih predavača na akademskom seminaru biti će javno objavljene te dostavljene svim relevantnim dionicima Hrvatskoj.

 

Program akademskog seminara

 

Objave u hrvatskim medijima:

Business.hr – “Nobelovac Daniel Shechtman posebni gost Otvorenih dana IRB-a”

Jutarnji list – “Izrael ima rješenja za vaš školski sistem”

Jutarnji list – “Vlada mora podupirati obrazovanje i do kraja iskorijeniti korupciju”

Poslovni dnevnik – “Shechtman: Učite poduzetništvo u školama i fakultetima”

Poslovni dnevnik – “Svaki startup mora biti izvozno usmjeren”

Slobodna Dalmacija – “Nobelovac iz Izraela o izvrsnosti”

Slobodna Dalmacija – Split – “Izraelsko-hrvatsko ulaganje u znanost”

 

Akademski seminar – sažetak objava u medijima

 

Galerija fotografija:

1 2 3 4 7 8 9 10 12 13 14 15 16

5 6 11