Skoči do sadržaja

Dr. Judith Eaton, predsjednica američkog Vijeća za akreditaciju u visokom obrazovanju (Council for Higher Education Accreditation – CHEA), boravila je 21. i 22. listopada 2013. godine u Zagrebu, u dvodnevnom posjetu Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

Tijekom posjeta AZVO-u, dr. Eaton je održala sastanke s ravnateljicom Agencije, prof. dr. sc. Jasminom Havranek, članovima Akreditacijskog savjeta Agencije i predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Također, dr. Eaton je s djelatnicima Agencije održala radne susrete tijekom kojih se razgovaralo o novim trendovima i izazovima u osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju te pripadajućim procesima.

Američko Vijeće za akreditaciju u visokom obrazovanju (CHEA) – krovna je organizacija američkih agencija za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju. CHEA garantira za kvalitetu rada svih agencija članica, radi na razvoju standarda i smjernica za njihov rad te ih predstavlja pred vanjskim dionicima – državnim tijelima i drugim nacionalnim i međunarodnim mrežama za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju. Iza rada CHEA-e stoji više od stoljeća iskustva dobrovoljnog organiziranja američkih agencija i visokih učilišta u svrhu uzajamne kontrole standarda kvalitete, koje je od sredine prošlog stoljeća povezano i s javnim financiranjem visokog obrazovanja.

Upravo je američki sustav visokog obrazovanja razvio prve procese vanjskog vrednovanja kvalitete koji su poslužili kao model za ostatak svijeta.

Dr. Judith Eaton je na čelo CHEA-e došla nakon godina rada na poziciji rektorice javnih visokih učilišta u Minnesoti i predsjedavanja raznim upravljačkim i savjetodavnim tijelima u visokom obrazovanju. Dr. Eaton se i znanstveno bavi ovim temama te je predavala na sveučilištima Columbia, Michigan i Wayne State.

Upravo zbog tradicije vrednovanja u američkom visokom obrazovanju, kao i globalno prepoznate kvalitete američkih visokih učilišta, Agencija za znanost i visoko obrazovanje od svog osnutka surađuje s američkim stručnjacima u području visokog obrazovanju te je i članica Međunarodne skupine za kvalitetu američkog Vijeća za akreditaciju u visokom obrazovanju (CHEA International Quality Group). Razmjena dobre prakse i poticanje dijaloga ne samo s američkim, nego i azijskim i kolegama iz drugih dijelova svijeta, ojačava međunarodnu prepoznatljivost Agencije već zajamčenu na razini Europe primanjem u članstvo Europskog udruženja za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA) te upisivanjem u Registar europskih agencija za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (EQAR). Jačanjem svoje međunarodne uloge Agencija za znanost i visoko obrazovanje ostvaruje svoju misiju poticanja kvalitete i prepoznatljivosti hrvatskog sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Galerija fotografija:

{gallery alignment=left-float}/JudithEaton{/gallery}