Skoči do sadržaja

U zborniku radova „Agencije u Hrvatskoj“, objavljen je članak pod nazivom „Agencije između europskih standarda i hrvatskih okolnosti“. Autorice, prof. dr. sc. Jasmina Havranek i mr. sc. Sandra Bezjak, ovim člankom donose iskustva i ukazuju na izazove rada Agencije u području visokog obrazovanja.

Zbornik sadrži konačne verzije tekstova predstavljenih na znanstveno-stručnom savjetovanju Instituta za javnu upravu u Zagrebu Jesu li Hrvatskoj potrebne agencije? Regulacija i privatizacija javnih službi na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Radovi predstavljaju kombinaciju različitih pristupa problematici agencija i javnih službi i obrađuju teme koje se odnose na razvoj agencijskog modela javne uprave i položaj nezavisnih regulatora, utjecaj procesa europeizacije na javne službe, prikaz razlike između američkih i europskih regulatora, potrebu regulacije komunalnih službi, uspostavu pravnog okvira koji bi regulirao dobro upravljanje u regulatorima, budućnost reforme sustava agencija, osiguranje neovisnosti regulatora te mogućnosti poboljšanja kvalitete, pravne zaštite i učinkovitosti u regulatorima.