Skoči do sadržaja

Početak novog programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, Erasmus+, obilježen je u ponedjeljak, 24. veljače, svečanom konferencijom održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva socijalne politike i mladih te Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Predstavljene su mogućnosti programa Erasmus+ za razdoblje od 2014. do 2020. godine s proračunom od 14,7 milijardi eura na razini EU, što predstavlja povećanje od 40 posto u odnosu na dosadašnje programske proračune. Republika Hrvatska će u 2014. godini na raspolaganju imati više od 85 milijuna kuna, pri čemu će početni iznos do 2020. godine značajno rasti, a ukupni raspoloživi iznos u programskom razdoblju procjenjuje se na više od 830 milijuna kuna.

Program Erasmus+ obuhvaća sve dosadašnje europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih te prvi put uvodi i podršku području sporta. Cilj je potaknuti razvoj vještina i kompetencija, a time i zapošljivost sudionika programa, moderniziranje sektora obrazovanja, osposobljavanja, rada s mladima i sporta.

U okviru programa omogućuju se aktivnosti mobilnosti za pojedince u svrhu učenja i osposobljavanja te se predviđa da će više od 4 milijuna Europljana do 2020. godine dobiti priliku studirati, učiti, usavršavati se, obavljati stručnu praksu ili volontirati u inozemstvu, što uključuje i mogućnosti za građane RH.

Program omogućuje i suradnju – partnerske projekte obrazovnih ustanova, tijela lokalne i regionalne vlasti, poslovnog sektora, nevladinog sektora, udruga mladih i drugih organizacija na zajedničkim projektima.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati sudjelovanja organizacija iz RH u dosadašnjim programima EU usmjerenima na obrazovanje, osposobljavanje i mlade. U razdoblju od 2009. do 2013. godine obrazovnim ustanovama iz RH bilo je dostupno 23,57 milijuna eura, od čega je iskorišteno 96%, zahvaljujući čemu je više od 13 880 sudionika – studenata, učenika, nastavnika, donositelja odluka, zaposlenih i nezaposlenih – sudjelovalo u nekom vidu međunarodnih aktivnosti za mlade.

Erasmus + letak