Skoči do sadržaja

Nakon što su u utorak, 4. ožujka 2014., u jednim dnevnim novinama objavljene ocjene pojedinih javnih znanstvenih instituta u RH u postupku reakreditacije, Akreditacijski savjet, stručno vijeće Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izrazio je nezadovoljstvo objavljivanjem ocjena pojedinih javnih znanstvenih instituta prije završetka postupka reakreditacije. Na taj se način narušava objektivnost samog postupka, složili su se članovi Savjeta.

Istaknuto je također da je reakreditacija javnih znanstvenih instituta – način vrednovanja i unapređenja kvalitete, ali ne i način rangiranja znanstvenih institucija.Naglašeno je kako je postupak reakreditacije 25 javnih znanstvenih instituta u RH pripreman i proveden temeljito te kako su u njemu sudjelovali svi relevantni dionici.

Reakreditacija 25 javnih znanstvenih instituta je provedena sukladno odredbama „Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju“ (NN, 45/09) i dokumentu „Postupak reakreditacije javnih znanstvenih instituta“ te u skladu s dobrom europskom i međunarodnom praksom. Stručna povjerenstva koja su sudjelovala u postupcima reakreditacije koristila su se također i dokumentom „Načela i kriteriji za vrednovanje znanstvenih organizacija u Republici Hrvatskoj“. Kriteriji navedeni u dokumentu, jasni su i jednaki za sve institute. Ukoliko određeni kriterij nije primjenjiv na određeni institut, povjerenstvo je dužno tako i naznačiti. U donošenju svih navedenih dokumenata sudjelovalo je veliko povjerenstvo sastavljeno, između ostaloga, i od predstavnika javnih znanstvenih instituta obuhvaćenih postupkom reakreditacije.

Dovršenje postupka reakreditacije 25 javnih znanstvenih instituta u RH predviđeno je tijekom ožujka 2014. Po završetku, završna izvješća i akreditacijske preporuke bit će objavljeni na mrežnoj stranici Agencije za znanost i visoko obrazovanje, kao što su objavljena i izvješća do sada obavljenih postupaka vanjskog vrednovanja.

Akreditacijski je savjet na održanoj sjednici ujedno izrazio potporu radu Agencije za znanost i visoko obrazovanje i ravnateljici prof. dr. sc. Jasmini Havranek te najavio nastavak redovitih aktivnosti vezano za reakreditaciju znanstvenih organizacija i visokih učilišta.

Očitovanje Akreditacijskog savjeta u cijelosti možete preuzeti ovdje.