Skoči do sadržaja

Novi Eurobarometar, istraživanje javnog mnijenja u Europskoj uniji, objavljeno u lipnju, bavi se Europskim područjem vještina i kvalifikacija (European Area of Skills and Qualifications).

Rezultati su pokazali da gotovo četvrtina građana EU smatra kako im njihovo obrazovanje nije osiguralo potrebne vještine za pronalazak posla u skladu sa stečenim kvalifikacijama.

Više od polovine ispitanika misli da će njihove kvalifikacije biti prepoznate u drugim državama članicama, međutim, 6 posto ih je pokušalo raditi ili studirati u drugim državama članicama, ali bili su spriječeni jer njihove kvalifikacije nisu bile prepoznate od strane poslodavaca ili obrazovne institucije, ili nisu imali potvrdu o priznavanju kvalifikacija u inozemstvu.

Većina građana EU smatra kako je potrebno raditi na povećanju motivacije kod studenata. Također smatraju da je potrebno osigurati okruženje koje potiče kreativnosti i znatiželju i te unaprijediti praktični rad.

Čak 95 posto građana EU smatra da se određene vještine mogu usvojiti izvan formalnog obrazovanja, što se posebno odnosi na strane jezike.

Kada se pogleda raznovrsnost alata koji se mogu koristiti kako bi se dokumentirale vještine i kvalifikacije, osvještenost ispitanika je niska (najčešće spominjani alat je Europass CV).

Ostale rezultate istraživanja možete pročitati ovdje.