Skoči do sadržaja

Inicijativa usmjerena na unapređenje konkurentnosti ruskih sveučilišta u globalnom okruženju poznata kao Inicijativa 5/100 za cilj ima, do 2020. godine, uvrstiti pet ruskih sveučilišta na ljestvicu sto najboljih u svijetu.

I prije nego je inicijativa pokrenuta, radilo se na reformama koje za cilj imaju prevladavanje jaza između ruskih sveučilišta i svjetskih lidera u visokom obrazovanju.

Što je učinjeno?

S ciljem unapređenja i podizanja kvalitete, kreiran je određeni broj federalnih sveučilišta – krovnih institucija za regionalno visoko obrazovanje.

Jedan je od ciljeva ovoga projekta poticanje akademske i istraživačke mobilnosti, odnosno povećanje broja inozemnih istraživača. Stoga se mnogo pozornosti pridaje učenju stranih jezika, posebno engleskog, kako bi visoko obrazovanje postalo otvorenije i kako bi u njemu sudjelovalo više studenata i predavača iz drugih zemalja.

Neka su od sveučilišta pokrenula inovativne istraživačke projekte u partnerstvu s industrijom, pokrenula su vlastite odjele za istraživanje i razvoj ili su ih oformila uz financijsku potporu komercijalnih organizacija. Većina sveučilišta je angažirala međunarodne stručnjake koji su im pomogli definirati smjernice i pripremiti dokumentaciju.

Kako bi se implementirala Inicijativa 5/100, osnovano je nekoliko tijela čija je svrha pomoći vodećim sveučilištima da postanu konkurentnija u međunarodnom okruženju i osigurati da se bar pet njih nađe na popisu 100 najboljih u svijetu. Grupa eksperata zadužena je za osiguravanje potpore i pružanje informacija o sveučilištima uključenima u program.

Ovaj je projekt primjer dobre prakse koji pokazuje na koji se način može unaprijediti visoko obrazovanje i koje su koristi za sama sveučilišta – od poboljšanja pozicije na nacionalnoj razini, više pozornosti regionalnih tijela i drugih dionika do potpore studentima i članovima akademske zajednice.

Više pročitajte na poveznici.