Skoči do sadržaja

Predstavnici Agencije za znanost i visoko obrazovanje su 28. kolovoza 2014. godine sudjelovali na sastanku koji je organizirao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u suradnji s Europskom komisijom i OECD-om o istraživanju PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies).

Na sastanku održanom u Zagrebu sudjelovali su predstavnici Hrvatske, BiH, Crne Gore, Grčke, Mađarske, Makedonije, Malte, Kosova i Srbije.

PIAAC je najiscrpnije istraživanje stečenih kompetencija i vještina odraslih osoba koje se provodi u zemljama OECD-a i šire. Pomoću istraživanja PIAAC mjere se ključne kognitivne i radne vještine koje pojedinci trebaju imati kako bi aktivno sudjelovali u razvoju društva i omogućili ekonomski napredak.

Na sastanku su zaposlenici OECD-a predstavili neke od rezultata prve runde istraživanja, koje za razliku od srodnog istraživanja PISA (Programme for International Student Assessment) nije potaknulo rangiranje zemalja po uspjehu, ali je urodilo neočekivanim rezultatima koji bi trebali dovesti do promjena politika. Primjerice, pokazalo se da se prosječne vještine fakultetski obrazovanih osoba uvelike razlikuju od zemlje do zemlje pa postoje zemlje u kojima se na fakultetu vještine razvijaju samo do razine koja se drugdje stječe već tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Takva vrsta uvida svakako može biti od koristi za vanjsko vrednovanje i određivanje smjera razvoja visokog obrazovanja neke zemlje.

Na sastanku je, također, najavljena mogućnost financijske podrške provedbi istraživanja PIAAC iz fondova EU-a, a odluči li se Hrvatska sudjelovati u idućoj rundi istraživanja, zbog potrebe provođenja pilot istraživanja i izgradnje kapaciteta za provedbu rezultati bi se moglo očekivati 2018. godine.

Više o istraživanju PIAAC doznajte na stranicama OECD-a.