Skoči do sadržaja

Quacquarelli Symonds (QS), priznata mrežna stranica koja se bavi usporedbom kvalitete obrazovanja te pruža informacije iz područja visokog obrazovanja i razvoja karijere, već desetu godinu objavljuje ljestvicu najboljih svjetskih sveučilišta.

QS rankings

Četiri su ključna kriterija važna prilikom ovog rangiranja: istraživanje, podučavanje, zapošljivost i internacionalizacija.

Prema QS-ovoj ovogodišnjoj listi, među deset najboljih sveučilišta našla su se isključivo američka i britanska. Najbolje je sveučilište u 2014. godini Massachusetts Institute of Technology (MIT) iz SAD-a. Prate ga dva britanska: Cambridge i Imperial College London te američki Harvard. Slijedi Oxford, University College London te američka sveučilišta: Stanford, California Insitute of Technology, Princeton i Yale.

U dvjesto najboljih sveučilišta, našla su se sveučilišta iz 31 zemlje svijeta, a među njima dominiraju – američka. Razlog tome je njihova usmjerenost na internacionalizaciju, kažu iz QS-a.

Otkako se ovo rangiranje provodi, britanska sveučilišta najbolje su pozicionirana do sada – među 20 najboljih, šest ih je iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Sveučilište u Zagrebu također se našlo na ovoj listi, i to između 601. i 650. mjesta.

Cjelokupna QS-ova rang-lista sveučilišta dostupna je na poveznici.