Skoči do sadržaja

Osnovan je novi Registar europskog visokog obrazovanja (The European Tertiary Education Register – ETER) koji pruža informacije o sveučilištima iz 36 država, uključujući sve države članice Europske unije.

Svrha osnivanja ETER-a bila je izgraditi registar visokoobrazovnih institucija u Europi, pružajući detaljne podatke o broju studenata, diplomanata, međunarodnoj suradnji, predavačima, znanstvenim poljima, prihodima, rashodima itd.

Registar su kreirali Sveučilište USI (Università della Svizzera Italiana) iz Lugana; austrijski Joanneum Research iz Graza; norveški NIFU (Nordic Institute for Studies in Innovation, Research and Education) iz Osla i Sveučilište La Sapienza iz Rima.

Koristeći podatke dobivene od nacionalnih statističkih tijela i iz drugih izvora kao što su U-Multirank, podaci Eurostata, UNESCO-a i OECD-a, namjera je ETER-a izgraditi trajnu i ažuriranu bazu europskih sveučilišta koja će pomoći kreatorima politika u upravljanju i koordiniranju europskog sustava visokog obrazovanja u cjelini, omogućit će uspoređivanje sveučilišta kao i identificiranje prilika za istraživačku suradnju ili specijalizaciju.

Registar europskog visokog obrazovanja nalazi se na mrežnoj stranici www.eter.joanneum.at i trenutno pruža podatke za 2011. godinu, a do ljeta 2015. godine bit će ažuriran podacima za 2012. godinu.