Skoči do sadržaja

Više od 200 predstavnika sveučilišta, nacionalnih ministarstava, agencija za financiranje, institucija Europske Unije i studentskih tijela iz više od 30 europskih zemalja sudjelovalo je na forumu održanom u Italiji na temu financiranja sveučilišta.

Središnja tema o kojoj se raspravljalo bila je izrada strategija za učinkovito financiranje sveučilišta.

Predstavljeno je i ovogodišnje Izvješće o javnom finaciranju (Public Funding Observatory report), koje se bavi razvojem javnog financiranja visokih učilišta u tridesetak europskih zemalja i svojevrsna je podloga za širu raspravu o financiranju sveučilišta kao i utjecaju novih programa Europske Unije, poput Horizona 2020.

Izvješće je pokazalo da se javno financiranje sveučilišta povećalo u osam država, a opalo u pet. Najveći porast bilježi Portugal koji je proračun za visoka učilišta povećao za otprilike 20 posto. Drugu najveću pozitivnu promjenu bilježi Poljska s povećanjem od oko osam posto. Od država u kojima je došlo do smanjenja financiranja sveučilišta ističe se Litva s rezovima od oko 10 posto. Ujedinjeno Kraljevstvo je smanjilo izdatke za visoko obrazovanje, i to treću godinu zaredom, a slično je postupila i Irska. Grčka također smanjuje financiranje visokog obrazovanja s padom od oko 11 posto u ovoj godini, nakon što je 24 posto smanjeno u 2013. godini.

Izvješće donosi i podatke o promjenama u financiranju istraživanja, izdacima za plaće zaposlenika u sustavu visokog obrazovanja, financiranju sveučilišnih kampusa te druge podatke korisne dionicima unutar sustava visokog obrazovanja kao i kreatorima politika i donositeljima odluka.