Skoči do sadržaja

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) predstavila je rezultate istraživanja interesa hrvatskih maturanata za studije računarstva, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, poslovne informatike i matematike, provedenog u sklopu projekta eSkills for Jobs 2014. Rezultate analize predstavio je Igor Drvodelić, pomoćnik ravnateljice AZVO-a na CARNetovoj korisničkoj konferenciji održanoj od 19. do 21. studenoga 2014. u Zagrebu te na završnoj konferenciji projekta eSkills for Jobs održanoj u Rimu.

Središnji prijavni ured AZVO-a analizirao je podatke u posljednjih pet godina tijekom kojih se proces prijave na visoka učilišta u Hrvatskoj provodi putem Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta. Dobivenirezultati uspoređeni su s podacima Državnog zavoda za statistiku i Eurostata o broju studenata koji završavaju računarske studije, što ovu analizu čini vrlo relevantnom i sveobuhvatnom.

Analiza je pokazala kako je interes za studijima poslovne informatike i informacijsko-komunikacijskih znanosti bio u padu sve do ove godine, kad je došlo do rasta interesa te da mladi u Hrvatskoj i dalje preferiraju društveno-humanističke studije, unatoč tome što je Hrvatska u samom vrhu po nezaposlenosti mladih u Europskoj Uniji. Zbog nedovoljnog interesa mladih za prirodoslovne i tehničke studije, Hrvatska će sljedećih godina imati problem s nedostatkom IT stručnjaka.

  • Hrvatska je imala uzlazni trend u broju diplomiranih studenata računarstva od 2004. nadalje, te smo u 2012. godini dosegli 1500 visokoobrazovanih inženjera računarstva godišnje.
  • Broj prijava na studije računarstva smanjivao se kontinuirano iz godine u godinu od 2010. godine, a porast broja prijava za više od 20 posto dogodio se tek u 2014. godini.
  • Prilikom prijave na studijske programe, u posljednje tri godine (od 2012. do 2014. godine), kandidati rangiraju na viša mjesta računarske, poslovne, matematičke i informacijsko-komunikacijske studije pa tako pa su im tako ove godine studiji računarstva bili prosječno na 3,8. mjestu dok su u 2011. godine prosječno zauzimali skoro 7. mjesto.
  • Analizom su bili obuhvaćeni i društveni smjerovi poput studija informacijsko-komunikacijskih znanosti i poslovne informatike kod kojih je utvrđen je negativan trend upisa zbog čega oni također neće uspjeti odgovoriti na povećanu potrebu za IT stručnjacima na tržištu rada u Hrvatskoj i Europskoj Uniji.
  • Od ukupne kvote svih studijskih programa, 9,4 posto upisnih mjesta odnosi se na studije računarstva. Pokazalo se da na interes za studije računarstva znatno utječe upisna kvota tih studija, pa tako smanjenje kvota studijskih programa prati manji interes studenata za te programe i obrnuto. S obzirom na trend smanjivanja upisnih kvota, preokret bi donijelo povećanje broja upisnih mjesta na te studije, što trenutno nije moguće bez većih financijskih ulaganja države i gospodarstva.
  • Na interes kandidata utječu i uvjeti upisa na računarske studijske programe pri čemu najveći utjecaj ima znanje matematike, ključno za uspješno studiranje na studijima računarstva.

Ovakav trend interesa za studije računarstva pokazuje da će hrvatski poslodavci u sljedećih tri do pet godina imati problema pri zapošljavanju IT profesionalaca jer dostupna radna snaga neće moći zadovoljiti rastuću potražnju na tržištu rada, osobito ima li se u vidu i određena stopa odlijeva mladih u inozemstvo i druge zemlje Europske Unije.

Analizu AZVO-a pohvalio i André Richier iz Europske komisije, odgovoran za digitalnu ekonomiju i glavne tehnologije koje omogućavaju gospodarski razvoj u radnom tijelu DG Enterprise and Industry. Richier je naglasio kako “ovako mjerljivu i konkretnu analizu na ulaznoj strani u sklopu projekta eSkills for Jobs još nije napravila niti jedna druga država u projektu, a upravo su analize poput ove ono što nam treba kako bismo bolje razumjeli kako mlade motivirati za inženjerske i prirodoslovne – STEM – studije”.

O inicijativi eSkills for Jobs 2014

Inicijativa Europske komisije eSkills for Jobs 2014 prvenstveno je usmjerena na podizanje svijesti o nužnosti stjecanja, vladanja i kontinuiranog unapređenja informatičkih i digitalnih vještina, a koje su danas nužan preduvjet za izgradnju inovativnog gospodarstva. Cilj je ove inicijative, kroz razne aktivnosti, događaje, tribine i javne nastupe tijekom čitave 2014. godine obilježiti važnost ulaganja u razvoj informatičkih vještina i kontinuirano rastuću potražnju za radnom snagom koja posjeduje informatičke vještine te promovirati ICT industriju i ICT zanimanja. Bez računalne pismenosti i ICT profesionalaca danas je nezamislivo govoriti o izgradnji konkurentnog i inovativnog gospodarstva.

Interes mladih za STEM studije

Predstavljanje analize AZVO-a