Skoči do sadržaja

Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje će u akademskoj godini 2015./2016. prvi put elektroničkim putem provesti prijave na diplomske studije sastavnica Sveučilišta u Rijeci. Nakon implementacije ovog sustava na Sveučilište u Rijeci, planira se njegovo postupno uvođenje i na ostala visoka učilišta u Hrvatskoj.

Uvođenjem sustava smanjit će se troškovi prijava i minimalizirati papirologija, što će olakšati postupak upisa samim studentima, ali i visokim učilištima. Očekuje se povećanje vertikalne mobilnosti, što znači da bi studenti u većoj mjeri nego do sada mogli birati drugo visoko učilište za nastavak visokog obrazovanja na diplomskoj razini.

Sustav će razmjenjivati podatke o rezultatima i ostale potrebne podatke s preddiplomskih studija s informacijskim sustavima visokih učilišta, temeljem čega će se generirati rang-liste za upise na diplomske studije.

Prijave na diplomske studije provodit će se na temelju stečenog iskustva prijava na preddiplomske studije, koje već šest godina obavlja Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje.  Podsjetimo, upisi na preddiplomske studije informatizirani su akademske godine 2010./2011., čime je budućim studentima olakšan pristup visokom obrazovanju te su im pružene veće mogućnosti izbora studijskih programa.

Sve informacije vezane za prijavu diplomskih studijskih programa na sastavnicama Sveučilišta u Rijeci nalaze se na mrežnoj stranici Središnjeg prijavnog ureda www.studij.hr i na mrežnim stranicama sastavnica Sveučilišta u Rijeci.