Skoči do sadržaja

U austrijskom Bergenzu je od 7. do 9. lipnja 2015. godine u organizaciji Europske komisije, Vijeća Europe, UNESCO-a, ENIC-NARIC Austrija te u suradnji s regijom Vorarlberg, održana 22. međunarodna godišnja konferencija ENIC i NARIC centara.

Nacionalni ENIC/NARIC ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izvještajni centar o akademskoj pokretljivosti i priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija koji je dio Europske mreže nacionalnih izvještajnih centara o akademskoj pokretljivosti i priznavanju, od svog je osnutka 2005. godine redovito sudjelovao na godišnjim konferencijama, osobito zbog razmjene iskustava i informacija o statusu i provedbi Lisabonske deklaracije u pojedinim zemljama, nacionalnim kvalifikacijskim okvirima pojedinih zemalja, mogućnosti sudjelovanja u europskim projektima te zbog ostvarivanja zajedničkih ciljeva na području visokog obrazovanja u Europi i svijetu.

ENIC mrežu (European Network of National Information Centres on academic recognition and mobility) osnovalo je Vijeće Europe i UNESCO u svrhu akademske pokretljivosti i što kvalitetnije provedbe načela Konvencije o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija u području Europe (tzv. Lisabonska konvencija). Mrežu čine nacionalni informacijski centri država članica European Cultural Convention ili UNESCO Europe Region, a osnivači su im državna tijela.

NARIC mreža (National Academic Recognition Information Centres) osnovana je na inicijativu Europske komisije, u cilju unapređivanje akademskog priznavanja kvalifikacija u zemljama članicama Europske Unije, Europske ekonomske zajednice (European Economic Area – EEA) i pridruženih članica Centralne i Istočne Europe i Cipra. Cilj Mreže je poticanje akademske mobilnosti.

Centri koji su dio ENIC i NARIC mreže važni su sugovornici na europskoj, ali i svjetskoj razini, kada je riječ o pitanjima vezanim uz razvoj visokog obrazovanja, zbog čega su i godišnje konferencije mreža, koje okupe predstavnike iz preko 60 zemalja svijeta, uvijek važan i zanimljiv događaj koji plijeni pažnju stručne, ali i šire javnosti.

Ove godine konferenciju je otvorio predsjednik austrijskog ENIC/NARIC centra Heinz Kasparovsky predstavljanjem austrijskog sustava visokog obrazovanja, kao i dosadašnjeg rada te iskustva austrijskog ENIC/NARIC centra. Teme ovogodišnje konferencije su bile raznolike, a među ostalim raspravljalo se o mogućim postupcima i praksama za automatsko priznavanje inozemnih kvalifikacija, o priznavanju kvalifikacija izbjeglica, o MOOC-u (Massive open online course), kao jednom od načina edukacije koji postaje sve prisutniji u svijetu, predstavljeni su, također, sustavi visokog obrazovanja Irana, Turske, Ruske Federacije, Argentine i SAD-a, novosti o Globalnoj konvenciji te planovi za proširenje ENIC i NARIC mreže te su predstavljene posljednje informacije vezane uz Lisabonsku konvencijom, kao i ostale teme vezane uz rad ENIC/NARIC centara.

enic naric
enic naric2