Skoči do sadržaja

U skladu sa strategijom Europa 2020. i Europskim prostorom visokog obrazovanja (Bolonjski proces), glavni cilj projekta Unapređivanje upotrebe instrumenata za mobilnost u svrhu priznavanja kvalifikacija (Enhancing the use of mobility tools for recognition) je promicanje postojećih europskih instrumenata za priznavanje i olakšavanje akademske i profesionalne mobilnosti studenata i radnika.

Korištenjem instrumenata za mobilnost i priznavanje kvalifikacija povećat će se transparentnost inozemnih kvalifikacija i olakšati njihovo pravedno priznavanje te na taj način povećati šanse za zapošljavanje u Europi.

Projektne aktivnosti uključuju seminare za visoka učilišta, tijela javne uprave i poslodavce u zemljama koje sudjeluju u projektu – Hrvatskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Nizozemskoj i Francuskoj. Nacionalna usavršavanja (teorijski i praktični moduli) i seminari bit će usmjereni na promociju i razmjenu primjera dobre prakse povezanih s korištenjem postojećih instrumenata za mobilnost i priznavanje, kao što je Europski kvalifikacijski okvir, nacionalni kvalifikacijski okviri, Europass, dopunska isprava o studiju, bodovi i Priručnik za priznavanje namijenjen visokoškolskom institucijama – EAR – HEI.

Nacionalni ENIC/NARIC ured Agencije u projektu sudjeluje u ulozi jednog od partnera projekta, a projekt koordinira francuska agencija CIEP. Trajanje projekta je dvije godine.

U sklopu ovoga projekta, Agencija je u prosincu 2014. godine u Zagrebu održala radionicu Unapređivanje upotrebe instrumenata za mobilnost u svrhu priznavanja kvalifikacija. Također, u svibnju 2015. godine u Sèvresu u Francuskoj je u okviru projekta je održan međunarodni seminar.