Skoči do sadržaja

Međunarodne akademske nagrade sve su utjecajnije i popularnije, a osobito zbog brzog razvoja znanosti, tehnologije i internacionalizacije znanstvenih aktivnosti. Neke od njih, poput Nobelove nagrade, predstavljaju najveće priznanje znanstvenicima i njihovim dostignućima.

Kako bi pružili uravnotežen pregled međunarodnih akademskih nagrada, IREG Observatory, međunarodno udruženje institucija koje povezuje tema akademskog rangiranja i izvrsnosti u visokom obrazovanju i znanosti i čiji je AZVO član, pokrenuo je projekt „International Academic Awards“ čiji je cilj ukazati na važnost akademskih nagrada i prepoznati kakva je njihova percepcija u javnosti.

„Međunarodne akademske nagrade“, kako ih definira ovaj projekt su one koje su ustanovljene s ciljem odavanja priznanja pojedincima koji su dali značajan doprinos unapređenju znanosti i dodijeljene su bez obzira na spol, rasu, etničku pripadnost, religiju, jezik, nacionalnost ili političku pripadnost.

Nakon provedenog online istraživanja, od početne liste 207 akademskih nagrada podijeljenih po znanstvenim područjima, odabrano je 99 nagrada koje su ispitanici prepoznali kao najvažnije, sukladno znanstvenom području u kojem se dodjeljuju. Međutim, temeljna ideja ovog istraživanja nije rangiranje nego bolje razumijevanje i prepoznavanje akademske izvrsnosti.