Skoči do sadržaja

Prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje, nominirana je za Svjetsku nagradu za hranu (World Food Prize). Ovo se međunarodno priznanje dodjeljuje osobama iz različitih disciplina i područja, koje su se osobito istaknule u povećavanju kvalitete, količine ili dostupnosti hrane u svijetu. Nagrada se dodjeljuje od 1987. godine, a popularno je nazvana i „Nobelovom nagradom za hranu“.

Na poziv predsjednika Zaklade koja dodjeljuje nagradu i bivšeg dobitnika, Kennetha M. Quinna, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ove je godine predložila prof. dr. sc. Jasminu Havranek, priznatu stručnjakinju u regiji u području proizvodnje mlijeka i sigurnosti hrane. Njezin je dugogodišnji znanstveni i nastavni rad bio usmjeren prema jednom cilju – smanjenju gladi kroz održivu proizvodnju mlijeka i preradu u autohtone proizvode što vodi povećanju prihoda i unapređenju kvalitete života u ruralnim područjima. Na svom se profesionalnom putu bavila istraživanjem, obrazovanjem i praktičnom primjenom rezultata istraživanja u proizvodnji mlijeka u velikim mljekarama i malim farmama. Prva je osoba u Hrvatskoj koja je intenzivirala i unaprijedila započeta istraživanja proizvodnje autohtonih vrsta sireva i razvoja najučinkovitijeg načina proizvodnje mlijeka. Jedno od najvažnijih područja kojima se prof. dr. sc. Havranek bavi je i kontinuirano osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti, kroz dugogodišnji znanstveni i nastavni angažman, a posebno na mjestu ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Kandidatura za ovo prestižno priznanje važeća je tijekom razdoblja od tri godine. O dobitniku Svjetske nagrade za hranu odlučuje Odbor čiji je predsjednik Mankombu Sambasivan Swaminathan, prvi dobitnik nagrade. Poznat je kao pokretač „Zelene revolucije“ u Indiji zahvaljujući tome što je inicirao sadnju visokoprinosnih usjeva u vrtovima siromašnih. Ostali članovi Odbora su anonimni zaslužni pojedinci, a sam predsjednik Zaklade nije jedan od njih nego ima savjetodavnu ulogu.

Ovogodišnji je dobitnik Sir Fazle Hasan Abed iz Bangladeša, osnivač i predsjednik BRAC-a – jedinstvene organizacije koju su mnogi okarakterizirali kao najučinkovitiju organizaciju koja se bori protiv siromaštva u svijetu.