Skoči do sadržaja

Akreditacijski savjet Agencije za znanost i visoko obrazovanje, na svojoj je 69. sjednici održanoj u prosincu 2015. godine, usvojio dokument Načela i kriteriji reakreditacije poslijediplomskih sveučilišnih studijskih programa u Republici Hrvatskoj te pokrenuo reakreditaciju doktorskih studijskih programa iz područja tehničkih, prirodnih, biotehničkih i biomedicinskih znanosti.

AZVO je od ministra nadležnog za znanost i visoko obrazovanje u svibnju 2014. godine primio zahtjev za reakreditacijom poslijediplomskih sveučilišnih studija te je, u skladu s time, tijekom 2014. i 2015. godine AZVO proveo niz pripremnih radnji i tematskih vrednovanja kao i opsežno javno savjetovanje o kriterijima za postupak reakreditacije poslijediplomskih sveučilišnih studija.

Cilj je ovog postupka prvenstveno osigurati da visokoobrazovne kvalifikacije uz naslov doktora i doktorice znanosti odražavaju kvalitetne studijske programe, međunarodno usporedive i usklađene s minimalnim zakonskim uvjetima. AZVO tim postupkom osigurava prag kvalitete doktorskih programa odnosno njegovih kvalifikacija na nacionalnoj i međunarodnoj razini. To podrazumijeva postupak provjere minimalnih uvjeta propisanih zakonom kao i vanjsko neovisno vrednovanje kvalitete prema kriterijima za ocjenu kvalitete. Minimalni zakonski uvjeti nadopunjeni su dodatnim, odnosno preporučenim uvjetima Akreditacijskog savjeta AZVO-a, uz konzultacije s javnim sveučilištima, kako bi se zakonodavni okvir dodatno pojasnio ili nadopunio.

Više o reakreditaciji doktorskih studijskih programa pročitajte na poveznici

Kontakt:
Odjel za akreditaciju u znanosti
T: 01/6274-853
E: akreditacija-znanost@azvo.hr