Skoči do sadržaja

Od 18. siječnja 2016. godine, pomoću Europske profesionalne kartice (European Professional Card, EPC) možete zatražiti priznavanje svojih stručnih kvalifikacija u drugoj državi članici Europske unije. Riječ je o elektroničkoj potvrdi koja se izdaje prvim potpuno internetskim postupkom na razini Europske unije za priznavanje stručnih kvalifikacija. Odluka će se i dalje donositi na temelju postojećih pravila, no mehanizam će se pojednostavniti putem elektroničkog postupka. Postupkom se lakše i brže upravlja te je transparentniji od tradicionalnih postupaka priznavanja kvalifikacija: svoj zahtjev možete pratiti na internetu te ponovno upotrijebiti već učitane dokumente za podnošenje novih zahtjeva u drugim zemljama. U sustav su ugrađene i mjere zaštite kako bi se onemogućila zloupotreba – mehanizam upozoravanja jamči adekvatnu zaštitu pacijenata i potrošača u Europske unije.

Za sada se ovim postupkom mogu koristiti medicinske sestre za opću zdravstvenu njegu, ljekarnici, fizioterapeuti, gorski vodiči i posrednici za nekretnine. Ovisno o tome kako se njezino funkcioniranje pokaže u praksi, Europska profesionalna kartica možda će se u budućnosti proširiti i na druga mobilna zanimanja. 

Dodatne su informacije dostupne na mrežnoj stranici Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike.

 

epc