Skoči do sadržaja

Svečanim otvaranjem u na stadionu Mladosti u Zagrebu 13. srpnja, službeno započinju 3. Europske sveučilišne igre. Održavat će se u Zagrebu i Rijeci do 26. srpnja i okupit će više od pet tisuća studenata-sportaša iz cijele Europe.

Riječ je o jednoj od najvećih sportskih natjecanja ikada održanih u Hrvatskoj. Osim što promiče akademske i sportske vrijednosti, ova je međunarodna manifestacija ujedno i promocija standarda studentskog života i kvalitete naših visokih učilišta, prvenstveno sastavnica zagrebačkog i riječkog sveučilišta.

Cilj je sportskoga programa Europskih igara postaviti nove standarde u smislu kvalitete  i kvantitete za sva buduća EUSA-ina događanja koja će se održavati nakon Igara 2016. Program se sastoji od obaveznih sportova (futsal, košarka, nogomet, tenis, stolni tenis, badminton, odbojka i rukomet),  dodatnih sportova (odbojka na pijesku, veslanje, ragbi, bridž, šah, golf, judo, košarka 3×3, karate, sportsko penjanje i taekwondo), sportova za osobe s invaliditetom (stolni tenis, plivanje) i te 2 demonstrativna sporta (plivanje i vaterpolo).

Na europskoj razini organizator je EUSA (European University Sports Association), a prije Zagreba, ovo se natjecanje održalo u  Cordobi i Rotterdamu.  

hrčak