Skoči do sadržaja

Predstavnici Agencije za znanost i visoko obrazovanje krajem lipnja boravili su u Velikoj Britaniji s ciljem razmjene iskustava s tri britanske institucije koje se bave prikupljanjem, distribucijom i analizom podataka o visokom obrazovanju: HESA – Higher Education Statistics Agency, JISC  te QAA – Quality Assurance Agency for Higher Education. Svrha je bila upoznati se s alatima i metodama koje se koriste pri prikupljanju, ali i upotrebi podataka iz sustava visokog obrazovanja.

Najvažniju ulogu u prikupljanju podataka ima HESA – Higher Education Statistics Agency, koju je osnovala britanska vlada zajedno s tijelom za financiranje visokog obrazovanja (HEFCE) te visokim učilištima, kako bi omogućili veću transparentnost upravljanja javnim novcem koji se ulaže u visoko obrazovanje. Sva visoka učilišta koja se financiraju javnim sredstvima obavezna su dostavljati propisane podatke o svojim studentima, zaposlenicima, resursima te financijama u sustav Heidi  (Higher Education Information Database for Institutions) kojeg administrira HESA. Podaci iz sustava se koriste kao podloga za donošenje odluka različitih tijela koja djeluju u sustavu visokog obrazovanja (osobito u pitanjima financiranja visokih učilišta i stipendiranja studenata). Visoka učilišta koja su obavezna dati podatke u sustav Heidi imaju mogućnost pregledavanja podataka i drugih visokih učilišta u tom sustavu i na temelju njih mogu se međusobno uspoređivati.

U izradi informacijskih alata koji omogućuju visokim učilištima, ali i široj javnosti, pregled i korištenje velikog dijela podataka iz Heidi sustava (npr. Heidi Lab), HESA surađuje s neprofitnom organizacijom  JISC.

Podatke iz sustava Heidi koristi i glavna britanska akreditacijska agencija – QAA – Quality Assurance Agency for Higher Education u svojim postupcima vrednovanja pri izradi profila visokih učilišta.

UK posjet