Skoči do sadržaja

Predstavnici Agencije za znanost i visoko obrazovanje su u lipnju i srpnju 2016. godine sudjelovali na prvim radnim sastancima dvaju novih međunarodnih projekata koji se provode u okviru ERASMUS+ programa Europske unije. Sastanci su se održali u Amsterdamu i Cheltenhamu.

Riječ je o projektu Recognition of Non-Country Specific Awards (RENSA) čiji je nositelj NARIC ured Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te projektu Information System On pre-Bologna Academic Qualifications (ISOBAQ) čiji nositelj NARIC centar Bugarske.

U oba projekta AZVO sudjeluje kao partner – u RENSA projektu zajedno s kolegama iz Irske, Malte i Litve te u ISABAQ-u projektu zajedno s kolegama iz  Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Rumunjske.

Recognition of Non-Country Specific Awards (RENSA)

Cilj projekta RENSA je daljnji razvoj i razmjena dobre prakse i informacija za podršku objektivnom priznavanju kvalifikacija, u pogledu priznavanja kvalifikacija koje nisu dio obrazovnog sustava određene države.

U kontekstu RENSA projekta, kvalifikacije označene kao “non-country” su u cijelosti međunarodne i nisu dio nacionalnog obrazovnog sustava neke države. Mogu biti, ali nisu isključivo ograničene, na kvalifikacije izdane od nadležnih međunarodnih tijela; također se odnose na kvalifikacije koje su izdala nacionalno priznata tijela koja izdaju međunarodne titule izvan nadležnosti nacionalnog regulatornog tijela.

Smjernice za postupke procjene takvih međunarodnih kvalifikacija unutar Europskog područja priznavanja (EAR) pruža priručnik, dok u praksi smjernice za procjenu specifičnih kvalifikacija koje nisu dio obrazovnog sustava neke države – ne postoje. Također, ne postoje niti jasni načini razmjene i čuvanja primjera odluka o priznavanju koje su donijeli pojedini NARIC uredi.

Information System On pre-Bologna Academic Qualifications (ISOBAQ)

Cilj projekta ISOBAQ je stvoriti i osigurati unutar NARIC mreže dodatni alat za unapređenje vidljivosti, usporedivosti, transparentnosti i nepristranog priznavnja, koji će promicati mobilnost u području obrazovanja i zapošljavanja.

To će se postići uspostavljanjem informacijskog sustava koji sadrži strukturirane podatke o postojećim nacionalnim zakonodavstvima te ujednačavanju predbolonjskih kvalifikacija i važećih nacionalnih visokoobrazovnih kvalifikacija i nacionalnih kvalifikacijskih okvira.

Takav strukturiran izvor informacija moći će se koristiti za premošćivanje razlika između predbolonjskih visokoobrazovnih kvalifikacija prema Europskom kvalifikacijskom okviru. To daje i dodatnu korist ovome alatu za usporedbu, procjenu, nepristrano priznanje i transparentnost.

Centri, sudionici projekta, svoj će doprinos dati uključivanjem nacionalnih zakonodavnih specifičnosti povezanih s predbolonjskim kvalifikacijama.

Uzorci predbolonjskih visokoobrazovnih kvalifikacija dat će dodatnu vrijednost online informacijskom sustavu.

Projekt će imati izravan utjecaj na povećanje kvalitete i učinkovitosti ENIC-NARIC mreže.