Skoči do sadržaja

Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) dodijeljeno je gotovo 20 milijuna i 400 tisuća kuna za projekt Unapređenje sustava osiguravanja i unapređenje kvalitete visokog obrazovanja (SKAZVO), za razdoblje od lipnja 2016. do studenoga 2018. godine. Ova bespovratna sredstva izravno su dodijeljena iz Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Europskoga socijalnog fonda. Na svečanosti održanoj u utorak, 27. prosinca 2016. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) ugovor je, u ime AZVO-a potpisala ravnateljica prof. dr. sc. Jasmina Havranek te u ime MZO-a ministar prof. dr. sc. Pavo Barišić. 
AZVO će u okviru projekta SKAZVO razviti nove i unaprijediti postojeće postupke vanjskog vrednovanja hrvatskih visokih učilišta i studijskih programa te pridonijeti unapređenju kvalitete studijskih programa i jačanja kompetencija zaposlenika visokih učilišta. “Kvaliteta visokog obrazovanja od iznimne je važnosti, na kvaliteti mora biti temljen cijeli sustav. Stoga nam je drago što će jedan od korisnika sredstva u idućem razdoblju biti upravo AZVO”, rekao je ministar prof. dr. sc. Pavo Barišić.
“Kroz projekt SKAZVO razvit ćemo cjelovit novi sustav kvalitete”, istaknula je ravnateljica AZVO-a, prof. dr. sc. Havranek. “Prvi korak bio je orijentirati se na studijske programe i ishode učenja koje studenti unutar njih postižu. Krenuli smo i s vrednovanjem doktorskih studija jer je to razina ključna za nove generacije nastavnika i znanstvenika. Nakon toga ćemo se posvetiti dobrovoljnim programskim vrednovanjima te unapređenju postupka inicijalne akreditacije programa”, navela je neke od planiranih projektnih aktivnosti ravnateljica Havranek.
Projektom će se uvesti i nove aktivnosti prikupljanja podataka i informiranja javnosti o visokom obrazovanju te razviti savjetodavne usluge namijenjene sadašnjim i budućim studentima.
“Kao iskusna institucija u povlačenju sredstava Europske unije, smatrali smo da nam je dužnost biti i među prvima koji će olakšati nacionalni proračun i pomoći da Hrvatska bude u plusu bilance sredstava koje je u europski proračun uplatila i dobila nazad”, zaključila je ravnateljica Havranek.
Svečanosti dodjele projektnog ugovora odazvali su predstavnici nadležnih ministarstava te brojni članovi akademske i znanstvene zajednice. 

12
02
03